Ako na krkovičku
Na pečenú krkovičku potrebujem:
- krkovičku (plátky alebo vcelku)
- 2 strúčiky cesnaku
- koreniny – drvená rasca, červená paprika, čierne korenie, soľ
- olej
- cibuľa
Pripravím si marinádu na potretie krkovičky: zmiešam olej, pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie, drvenú rascu a červenú papriku. Premiešam a potriem plátky krkovičky z každej strany (prípadne celú). Takto namarinovanú krkovičku odložím do chladničky aspoň na hodinu, ideálne na noc.
Mäso preložím na pekáč, poukladám naň plátky cibule, podlejem trochou vody a plech zakryjem alobalom. Plátky takto pečiem približne 45 minút pri 180 stupňoch. Celý kus je potrebné piecť dlhšie.
Plech s mäsom po 45 minútach vyberiem, mäso polejem výpekom, rúru prepnem na vrchný gril a nechám zapiecť ešte na 15 minút. Celý kus dlhšie, prepečenie kontrolujem nadrezaním v najhrubšej časti. Medzitým ho aj otočím. Čas je orientačný, záleží od typu rúry a hrúbky plátkov.
Na kapustu potrebujem:
- 1 menšiu hlávku červenej kapusty
- 1 menšiu cibuľu
- 2 pl cukru
- koreniny – drvená rasca, bobkový list, soľ
- 1 jablko
- olej
Červenú kapustu nastrúham, posolím ju, premiešam a nechám postáť.
Do hrnca dám olej a pražím nasekanú cibuľu. Keď trochu zmäkne, pridám 2 lyžice cukru a pražím do karamelova. Postupne po častiach pridávam kapustu a miešam. Ochutím drvenou rascou a bobkovým listom, podlejem trochou vody a nechám dusiť. Priebežne podlievam a premiešavam.
Nahrubo nastrúham jedno jablko a pridám ku kapuste tesne pred koncom dusenia (asi tak 10 minút).
TIPY:
- Vynikajúco sa k tomu hodí knedlík, či už kysnutý špaldový alebo chlebový.
0 komentárov k “Pečená krkovička s červenou kapustou”Pridajte vlastný →