Veľmi rada pečiem a doma nám všetkým chutí sladký tekvicový chlebík. No odkedy sa viac venujem kysnutému cestu, žiadal sa mi kysnutý tekvicový chlieb. Vyšiel krásny oranžový a veľmi chutný. Na druhý deň je stále mäkkučký, dlhšie nám nevydržal, tak rýchlo sme ho zjedli.
Ako na tekvicový chlieb
Potrebujem:
- 300 g očistenej hokkaido tekvice
- 500 g hladkej múky T650
- 150 ml vody
- 1 menšia čl cukru
- 1,5 čl soli
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
- 1 pl octu
- 25 g lúpaných tekvicových semiačok (2 hrste)
Očistenú hokkaido tekvicu narežem na menšie kúsky a uvarím do mäkka. Vodu nevylievam, uvarenú tekvicu vyberiem, popučím vidličkou a nechám vychladiť. Z vody odoberiem 1,5 dcl a nechám tiež chladiť. Kvôli droždiu musí byť vlažná.
Múku preosejem, v strede urobím jamku a po bokoch ju posolím. Do jamky pridám cukor, pomrvím droždie a nalejem časť vlažnej vody. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť.
Pridám vychladenú popučenú tekvicu, ocot, zvyšnú vodu a tekvicové semiačka. Vymiesim hladké cesto, ktoré je viac lepivé ako bežné chlebové cesto.
Misu, v ktorej sa miesilo cesto, prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od viacerých faktorov, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Nakysnuté cesto vyberiem na pomúčenú dosku a vypracujem okrúhly bochník. Cesto je lepivejšie, preto je potrebnej viac múky. Vložím ho do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a nechám ešte 20-30 minút prikrytý nakysnúť.
Nakysnutý bochník potriem slanou vodou (50 ml vody a 1 menšia čl soli) a vrch nadrežem ostrým nožom či žiletkou. Pečiem pri 230 stupňoch 30 minút. Po 30 minútach znížim teplotu na 170 stupňov. Chlieb potriem slanou vodou a vložím do rúry. Pečiem ďalších 10 minút. Po 10 minútach potriem čistou vodou a pečiem posledných 10 minút (spolu pečiem 50 minút).
Hotový chlieb vyberiem z formy a nechám vychladiť na mriežke.
TIPY:
- Hokkaido tekvicu aj šúpem, stačí ju potom popučiť vidličkou. Uvarenú tekvicu so šupkou je lepšie rozmixovať.
- Pečenie pri 230 stupňoch môžete skrátiť o pár minút, ak by sa vám zdalo, že chlieb príliš zhnedol.
- Potieranie vodou zabezpečí chrumkavú kôrku.
0 komentárov k “Tekvicový chlieb”Pridajte vlastný →