Tento šalát je výbornou alternatívou, keď sa nám preje klasický zemiakový šalát. Je ľahší na trávenie a výborne sa hodí ako príloha ku všetkému presne ako ten klasický. Je to opäť recept od mojej mamky. U nás sme ho vždy volali chudobný šalát.
Ako na chudobný šalát
Na 5 – 6 porcií potrebujem:
- 1 kg zemiakov
- 3 vajíčka
- 80 g zaváraných uhoriek
- 20 g cibule
- 50 g masla
- 1 pl šťavy zo zaváraných uhoriek
- koreniny – soľ, čierne korenie
Na nálev potrebujem:
- 1 dcl vody
- 2 čl cukru
- 1 čl octu
Zemiaky uvarím v šupke, vodu zlejem a nechám vychladiť. Vajíčka varím 10 – 12 minút natvrdo.
Zemiaky ošúpem. Vo veľkej mise narežem asi na 0,5 cm plátky a prekrojím na strunovom krájači. Vajíčka ošúpem, narežem na plátky a prekrojím na strunovom krájači.
Cibuľu nakrájam nadrobno. V rajnici zmiešam vodu, cukor a ocot. Keď začne nálev vrieť, pridám cibuľu a spolu povarím 3 – 4 minúty.
Maslo rozpustím. Uhorky nakrájam nadrobno.
Zemiaky osolím, okorením a prelejem rozpusteným maslom. Poriadne premiešam. Pridám uhorky, vajíčka, nálev a opäť poriadne premiešam. Podľa chuti pridám ešte 1 pl šťavy zo zaváraných uhoriek. Šalát by mal mať kyslastú chuť.
Hotový šalát skladujem v chladničke.
TIPY:
- Zemiaky vyberám približne rovnakej veľkosti, aby sa uvarili naraz. Varím ich niekoľko hodín skôr, aby stihli vychladnúť.
- Šalát je možno aj zohriať a podávať teplý.
0 komentárov k “Chudobný zemiakový šalát”Pridajte vlastný →