Mäsový vývar

Vývar patril u nás v rodine k jednej z najobľúbenejších polievok, ktoré sa varievali hlavne v nedeľu. I keď by sa zdalo, že uvariť vývar je veľká veda, nie je to tak. Spísala som vám zopár tipov a rád, ako varím vývar ja.

Ako na mäsový vývar

Vývar varievam z viacerých druhov mäsa

❇️ Kurací vývar – z celého kurčaťa použijem trup, krídelka a krk. Prípadne kúpim hotovú polievkovú zmes. Tie obsahujú rôzne časti z kurčaťa. Pred varením namočím časti do horúcej vody aspoň na hodinu. Ak to časovo nestíham, tak ich zlejem vriacou vodou.

❇️ Morčací, králičí vývar – postupujem rovnako ako pri kuracom vývare.

❇️ Hovädzí vývar, z diviny – varím buď z kosti alebo rebier (ak mám menšie kúsky tak oboje). Mäso namočím do studenej vody už večer vopred na celú noc.

❇️ Vodu, v ktorej sa mäso máčalo vylejem a nalejem novú studenú, takmer plný hrniec (varievam vo väčšom 5-litrovom hrnci, vodu nalejem po odmerku 4 litre). Vodu zahrievam zo začiatku na vyššom stupni, tesne pred vretím znížim a udržiavam pomalý var. Hrniec nezakrývam úplne pokrievkou, nechávam ho pootovorenú.

❇️ Ak sa vytvorí pena, pozbieram ju lyžicou. Hovädzí vývar (či z diviny) zvykne byť mastnejší, preto sa snažím pozberať mastné oká počas varenia. Do vody vhodím bobkový list, 4-5 guličiek nového korenia, 4-5 guličiek celého čierneho korenia. Samotným mäsom nehýbem, nemiešam.

❇️ Kurací a morčací vývar varím 2-3 hodiny. Hovädzí či z diviny varím dlhšie, 5-6 hodín.

❇️ Stane sa, že vývar je zrazu mútny (buď manipuláciou s mäsom alebo silno vrie), v takom prípade prihodím spolu so zeleninou jeden zemiak, mal by vývar “vyčistiť” (inak nevadí že je mútny, je to len estetická vada).

❇️ Zeleninu a vňate pridávam hodinu až 30 minút pred dokončením varenia. Zeleninu, ktorú nepodávam v hotovom vývare, pridám ako prvú. Je to napr. cibuľa, zeler (obyčajný či stonkový), biela paprika, vňate (petržlenová, mrkvová, zelerová, ligurček).
Tých 30 minút pred dokončením varenia pridám zeleninu, ktorú podávam v hotovom vývare, aby v nej zostali vitamíny zachované. Je to napr.: mrkva, petržlen, kaleráb.

❇️ Do vývaru pridám aj Nesoldík a tesne pred koncom vývar osolím.

❇️ Po uvarení zeleninu, vňate a mäso vyberiem. Pred podávaním vývar scedím cez sitko, aby v polievke neplávali kúsky korenín.

❇️ Zo zvyšnej zeleniny urobím buď omáčku alebo halušky.

❇️ Ako uskladňujem vývar:

V chladničke ho uskladňujem maximálne 3 dni. Vývar scedím do dózy, nechám vychladiť a v uzavretej dóze odložím do chladničky. Zeleninu zvyknem odložiť do chladničky v osobitnej dóze. Ak však vývar spotrebujete na ďalší deň, môžete zeleninu vložiť do dózy k vývaru.

Vývar je možno aj zamraziť. Na polievku ho taktiež scedím do dózy vhodnej do mrazničky, nechám vychladiť a tak zamrazím. Do menších dózičiek scedím vývar, ktorý použijem do omáčok. Vývar musí byť čistý, bez zeleniny či mäsa.

Komentáre

2 komentáre k “Mäsový vývarPridajte vlastný →

  1. Dobry den,
    Velmi ma zaujima vyznam namacania masa pred varenim vyvaru. Napisali by ste mi prosim preco to tak robite?
    Dakujem

    1. Dobrý deň, ďakujem za otázku. Namáčam predovšetkým hovädzie mäso/kosti, aby sa z nich vyplavila krv a nečistoty. Ideálne na celú noc. Keď vidím čo sa za noc vyplavilo, to by som veru vo vývare nechcela.
      Ak Vás ešte niečo zaujíma, kľudne sa pýtajte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *