Ako na morčací guláš
Na 4 – 5 porcií potrebujem:
- 500 g morčacieho stehna
- 500 g zemiakov
- 200 g mrkvy
- 50 g stopkového zeleru
- 2 väčšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 dcl paradajkovej passaty (nemusí byť)
- koreniny – bobkový list, celé čierne korenie, mletá červená paprika, drvená rasca, Nesoldík, soľ
- olej / maslo
Morčacie stehno narežem na kúsky, prípadné šľachy či mastné časti vyrežem. Zemiaky porežem na kocky, mrkvu na krúžky a stopkový zeler na mesiačiky.
V hrnci rozohrejem olej a maslo. Na nižšom stupni dlhšie restujem nakrájanú cibuľu. Pridám pretlačený cesnak, chvíľu restujem a pridám mäso. Mäso najprv opražím, a tak pridám zeleninu. Ochutím koreninami (Najprv červená paprika, rasca, Nesoldík. Bobkový list a čierne korenie až pred podliatím), chvíľu spolu restujem a tak podlejem vodou / vývarom a nechám dusiť.
Priebežne guláš premiešam, v prípade potreby ešte podlejem. Dusím dlhšie, pokiaľ mäso zmäkne. Zelenina sa trochu rozvarí (trochu ju aj popučím vidličkou) a pekne guláš zahustí.
Podávam s prílohou podľa vlastnej chuti. Ku gulášu sa hodí čerstvý domáci chlieb, prípadne domáci knedlík.
TIPY:
- Ak necháte guláš trochu redší, je vynikajúci aj ako polievka.
- Morčacie stehno možno nahradiť aj bravčovým mäsom, z toho ja však varím zriedkakedy.
0 komentárov k “Morčací guláš”Pridajte vlastný →