Strúhaný tvarohový koláč

Ako na strúhaný tvarohový koláč

Na cesto potrebujem:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 25 g kakaa
  • 1 väčšia čl prášku do pečiva
  • 125 g studeného masla
  • 1/2 čl vanilky
  • 1 žĺtok

Na plnku potrebujem:

  • 400 g hrudkovitého tvarohu
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 2 žĺtky
  • 3 bielky (1 bielok zostane z vajíčka na cesto)
  • kôra z približne polovice citróna
  • 3 pl medu
  • 2 hrste odkôstkovaných čerešní

Do misy preosejem múku s kypriacim práškom, práškový cukor a kakao. Pridám vanilku, na kúsky porezané maslo a žĺtok. Vymiesim hladké cesto. Ak sa príliš mrví, pridám ešte trochu masla. Cesto je potrebné poriadne premiesiť, aby sa suroviny dobre prepojili, zároveň je potrebné pracovať rýchlo, aby sa maslo úplne nerozohrialo a cesto nelepilo.

Z hotového cesta urobím valček, ktorý rozdelím na 2 časti. Jednu o trochu väčšiu ako je tá druhá.

Takto pripravené cesto zabalím do igelitového vrecka. Do vrecka vložím najprv menšiu časť (tá pôjde na vrch koláča), vrecko pretočím a potom vložím väčšiu časť (tá pôjde na spodok koláča). Cesto vložím do mrazničky.

Zatiaľ čo je cesto v mrazničke, odkôstkujem čerešne a pripravím plnku.

Z 3 bielkov vyšľahám tuhý sneh. Do misy dám tvaroh, ktorý pomrvím rukami, aby sa rozpadli veľké hrudky. Pridám jogurt, med, žĺtky, nastrúham citrónovú kôru a spolu vymiešam. Na záver opatrne primiešam sneh z bielkov.

Pripravím si menší plech na pečenie (29×23 cm), ktorý vysteliem papierom na pečenie. Kraje papiera sa snažím poohýbať po okrajoch plechu, aby mi pri strúhaní nepadalo cesto medzi papier a plech.

Použijem hrubšie strúhadlo (ako napr. na mrkvu do polievky) a rovnomerne strúham väčšiu časť cesta. Po okrajoch plechu sa cesto strúha horšie, vtedy si pomôžem aj rukami a cesto opatrne popresúvam tam kde chýba.

Na nastrúhané cesto poukladám plnku a stierkou rovnomerne rozotriem.

Na plnku poukladám odkôstkované čerešne. Keďže nemám odkôstkovač, kôstky som vyberala rozrezaním čerešne na polovicu. Preto aj v koláči sú polovice.

Na záver nastrúham na vrch menšiu časť cesta. Takto pripravený koláč pečiem pri 180 stupňoch 30 minút.

Koláč nechám úplne vychladiť. Skladujem ho v chladničke.

Komentáre

0 komentárov k “Strúhaný tvarohový koláčPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *