Ako na netradičného veľkonočného barančeka
Potrebujem:
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 100 g jemných ovsených vločiek
- 100 g pomletých vlašských orechov
- 200 g očistených jabĺk
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 2 vajíčka
- 100 g cukru
- 2 dcl mlieka
- 1,5 dcl oleja
- maslo na vymastenie formy
- hrubá múka na vysypanie formy
- práškový cukor na posypanie
- forma na barančeka (väčšia 34 cm, keramická)
V jednej mise spolu zmiešam múku, vločky, orechy a kypriaci prášok. Jablká očistím, nastrúham nahrubo a vyžmýkam prebytočnú šťavu.
Vajíčka vyšľahám s cukrom do peny.
Postupne prilievam mlieko a olej. Po častiach pridávam suchú zmes a vyšľahám hladkú zmes bez hrudiek. Na záver primiešam nastrúhané jablká.
Formu na barančeka dôkladne vymastím maslom. Používam studené maslo a vymastím každý záhyb. Formu vysypem hrubou múkou.
Cesto prelejem rovnomerne do formy a pečiem pri 180 stupňoch približne 1 hodinu.
Kontrolujem dlhým špáradlom v najhlbšej časti formy. Ak sa cesto prilepí na špáradlo, pečiem ďalej.
Po upečení nechám barančeka vo forme aspoň pol hodinu vychladiť, až potom vyklopím hotového barančeka. Na otvorenú časť formy dám dosku na krájanie a jednoducho otočím. Vyklopeného barančeka hneď postavím. Nechám ho úplne vychladiť a tak posypem práškovým cukrom.
TIPY:
- Ak nemáte formu na barančeka, nevadí. Vyskúšajte tento recept ako klasický koláč na plechu. V takom prípadne použite papier na pečenie a upravte dĺžku pečenia.
- Ak máte radi sladšie koláče, pridajte viac cukru. So 100 g cukrom je sladký tak akurát.
0 komentárov k “Netradičný veľkonočný baranček”Pridajte vlastný →