Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo for www.ankapavluv.sk failed: Temporary failure in name resolution in /data/3/b/3b4713b5-7158-4bec-8639-0dfba28a4b65/ankapavluv.sk/web/wp-content/plugins/custom-ratings/public/class-custom-ratings-public.php on line 99

Warning: getimagesize(https://www.ankapavluv.sk/wp-content/plugins/custom-ratings/public/images/carrot.png): Failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo for www.ankapavluv.sk failed: Temporary failure in name resolution in /data/3/b/3b4713b5-7158-4bec-8639-0dfba28a4b65/ankapavluv.sk/web/wp-content/plugins/custom-ratings/public/class-custom-ratings-public.php on line 99
Veľká noc u nás - Anka Pavluv

Veľká noc u nás

Ako dieťa som zbožňovala Veľkú noc. Ani to nemôže byť inak, keďže som sa narodila na veľkonočný utorok. A jednak som sa neskutočne tešila na jedlo. Musím naozaj priznať, že už len kvôli jedlu som mala Veľkú noc radšej ako Vianoce. A to mi vlastne zostalo doteraz.

Samozrejme nevyhla som sa pre mňa osobne otravnému zvyku – olievačke. Ten pocit, keď mi ešte počas spánku šplechol pohár vlažnej vody do tváre a pohľad na dedka, ako mi želá nech som vždy zdravá, no nebolo to príjemné. U nás bolo našťastie olievanie vedrom vody zakázané, otec to proste nedovolil. Slušne menším pohárikom nad vaňou, s uterákom okolo tváre. Alebo potom „parfémom“. Schválne píšem slovo parfém s úvodzovkami, lebo veru tie lacné toaletné vody nemali s parfémom nič spoločné. Spomínate na fialkovú či konvalinkovú? Ale hrdo som vypäla hruď, lebo taká olievačka bola stokrát príjemnejšia.

Ale aby som sa vrátila k jedlu. Určite poznáte tradíciu, že na Zelený štvrtok sa jedáva niečo zelené. U nás sa to nedodržiavalo, ale za to sa jedli pirohy. A chystala sa už cvikla. Tú som ako dieťa nemohla ani cítiť, teraz sa jej neviem dojesť. Ale len mamkinu. Úplne najemno nastrúhaná, s trochou chrenu a s cukrovou repou, ktorú pridáva málokto. A tá cukrová repa jej dodá poriadny šmrnc.

V sobotu sme pripravovali väčšinu jedál. Varila sa šunka, ktorá sa potom chladila vonku na schodoch a rozvoniavala po celom dvore. Varil sa syrec, teda hrudka. Nikdy nie iba jeden, to by bolo málo. Minimálne dva, aj to veľké. Pomáhala som mamke rozbíjať vajíčka. A musela som dávať sakramensky pozor, aby mi nespadla škrupinka.

Rezali sa všetky prísady na pečený syrec. Všetko poriadne na drobno. Mimochodom pečený syrec pozná málokto. Poniektorí si to mýlia s plnkou, ale nie je to to isté. U nás to je však roky rokúce tradícia. Samozrejme nesmiem zabudnúť na zemiakový šalát. Bez neho by sa Veľká noc nekonala.

A kombinácia tých chutí je jednoducho nezameniteľná.

Ja sa snažím naše tradície dodržiavať, aspoň teda čo sa jedla týka. Nájdete tu zopár veľkonočných receptov, ktoré som obkukala od mamky. Ale aj zopár mojich, keďže sa tradície snažím stále o čosi moje obohatiť.

Veľkonočné kuriatka

Veľkonočný pečený syrec

Veľkonočná hrudka

Mamkin zemiakový šalát

Veľkonočná cvikla

Kolačok

Netradičný veľkonočný baranček

Komentáre

0 komentárov k “Veľká noc u násPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *