Opäť jeden z mamkiných receptov, ktorý som si upravila na zdravšiu verziu.
Ako na strúhaný jablkový koláč
Potrebujem:
- 500+20 g špaldovej múky (akokoľvek nakombinovať hladkú a polohrubú)
- 250 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru (akýkoľvek uprednostňujete)
- takmer 1 celé balenie kypriaceho prášku
- 1 celé vajíčko
- 2 žĺtky
- 1 menšia čl vanilky
- trochu strúhanky
- 1 kg jabĺk
- vanilka
- škorica
- cukor (nie je potrebný ak sú jablká sladké)
Do misy preosejem múku, narežem zmäknuté maslo, pridám cukor, vajíčko a žĺtky, kypriaci prášok a vanilku a vypracujem hladké cesto. Ak by príliš lepilo, pridám ešte trochu múky. Cesto rozdelím na dve polovice (na spodnú vrstvu nechám väčšiu polovicu, na vrchnú vrstvu o trochu menšiu polovicu). Cesto na vrchnú vrstvu vložím do igelitového vrecka a odložím do mrazničky.
Okrúhlu formu s vlnkami vysteliem papierom a rukami roztlačím cesto na spodnú vrstvu. Cesto vytlačím aj po bokoch. Na cesto nasypem tenkú vrstvu strúhanky.
Jablká očistím, ošúpem a nahrubo nastrúham. Vyžmýkam z nich šťavu, vymiešam so škoricou a vanilkou. Ak sú jablká kyslasté, pridám aj trochu cukru (príp. iného sladidla). Jablkovú zmes rovnomerne navrstvím na cesto.
Druhé cesto vyberiem z mrazničky a nahrubo strúham na jablká v rovnomernej vrstve. Pečiem pri 200 stupňoch do zlatista (približne 30 minút).
0 komentárov k “Strúhaný jablkový koláč”Pridajte vlastný →