Ako takmer každý môj recept je aj tento vytunený a prispôsobený aj tým menším papkáčom. Nebojte, chutia naozaj dobre, nie sú presladené ale ani bez chute.
Ako na hokkaido slimáky
Na 12 kúskov potrebujem:
- 450 g hladkej špaldovej múky
- 125 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 vajíčko
- 200 g očistenej hokkaido
- štipka soli
- 1 menšia pl cukru
- 1/2 kocky (20g) čerstvého droždia
- 1 väčšia pl masla
- 4 pl medu
- škorica
Očistenú hokkaido naparím, popučím vidličkou a nechám vychladiť.
V polovici mlieka roztopím maslo (mlieko zohrejem a maslo nechám roztopiť), druhú polovicu mierne zahrejem, prelejem do misy v ktorej budem miesiť cesto, pridám cukor, pomrvím droždie a nechám 10-15 minút nakvasiť.
Do kvásku pridám mlieko s roztopeným maslom, vajíčko, štipku soli, hokkaido, miesim a postupne pridávam múku. Ak by bolo cesto príliš lepivé, pridám viac múky. Vymiesim hladké cesto, nechám nakysnúť (pokiaľ zdvojnásobí objem). Cesto rozdelím na polovicu. Každú vyvaľkám na tenký obdĺžnikovitý plát. Potriem roztopeným maslom, pokvapkám medom (následne ho rozotriem), posypem škoricou.
Cesto stočím do závinu z kratšej strany. Každý rozdelím na 6 častí a ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Boky potriem zvyšným roztopeným maslom. Nechám nakysnúť ešte 15-20 minúť (záleží koľko trvá práca s cestom). Pečiem pri 200 stupňoch 20 minút do zlatista.
TIPY:
- Hokkaido slimáky odporúčam pre detičky od 1 roka kvôli medu.
- Slimáky ukladajte ďalej od seba, ešte nakysnú, v menšom plechu sa spoja. Ak sa aj spoja, po upečení sa pekne od seba oddeľujú vďaka potretiu maslom po krajoch.
- Vyskúšajte hokkaido slimáky aj so slivkovým lekvárom. Postup je úplne rovnaký. Cesto potrite rozpusteným maslom, následne lekvárom a posypte škoricou.
0 komentárov k “Hokkaido slimáky”Pridajte vlastný →