Maslová fazuľa je môj najobľúbenejší druh fazule. Jednak kvôli farebnosti, no predovšetkým kvôli sladkastej až gaštanovej chuti.
Ako na fazuľovú polievku
Na 2 l polievky potrebujem:
- 180 g (4-5 hrstí) maslovej fazule
- 120 g mrkvy
- 2-3 menšie zemiaky
- cibuľa/pór
- maslo/olej
- koreniny – soľ, Nesoldík, drvená rasca, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie
Fazuľu namočím na noc (aspoň na 12 hodín). Vodu, v ktorej sa máčala, zlejem a zalejem novou vodou. Prihodím bobkový list, nové a čierne korenie a varím približne 2 hodiny.
Mrkvu očistím a narežem na kolieska. Zemiaky očistím a nakrájam na kocky. Cibuľu/pór nasekám nadrobno, orestujem na troche masla a oleja, pridám zemiaky a mrkvu. Ochutím Nesoldíkom, drvenou rascou a restujem 10 minút. Asi 30 minút pred dovarením fazule pridám zeleninu a polievku ochutím soľou.
Podávam s petržlenovou vňaťou.
TIPY:
- Zemiak možno nahradiť petržlenom nakrájaným na kolieska.
- Ak obľubujete hustejšiu polievku, namiesto zemiaku uvarte cestovinu (napr. štvorčeky alebo mrveničku) a pridajte do polievky. Prípadne zemiak uvarte celý a potom ho popučte.
Komentáre
0 komentárov k “Fazuľová polievka”Pridajte vlastný →