Fakačo

Určite poznáte taliansky placatý chlieb s bylinkami a olivovým olejom zvaný focaccia. My sme si to zjednodušili na fakačo a zakaždým si ňom veľmi pochutnáme.

Ako na fakačo

Potrebujem:

  • 500 g hladkej múky T650
  • 1,5 čl soli
  • 3 dcl vlažnej vody
  • 1 čl cukru
  • 1/2 kocky droždia
  • 50 ml olivového oleja

Na potretie

  • 50 ml olivového oleja
  • 2 pl vody
  • bylinky podľa chuti (tymián, rozmarín, bazalka)

Múku preosejem, osolím po bokoch a v strede urobím jamku. Do jamky nasypem cukor, pomrvím droždie a nalejem do nej časť vlažnej vody. Nechám 10-15 minút nakvasiť. Pridám zvyšnú vodu, olej a vymiesim hladké cesto. Cesto potriem olivovým olejom, prikryjem utierkou a nechám nakysnúť (dĺžka kysnutia záleží od izbovej teploty, cesto musí narásť na dvojnásobok svojho objemu). Dosku a ruky naolejujem, cesto vyberiem a niekoľkokrát poprekladám. Vložím späť do misky, zakryjem utierkou a nechám ešte 30 minút nakysnúť. Plech vysteliem papierom na pečenie, cesto preložím naolejovanými rukami a ponaťahujem ho do tvaru štvorca. Prikryjem utierkou a nechám ešte 20-30 minút nakysnúť.
Rúru vyhrejem na 220 stupňov a pripravím zmes oleja a vody, ktorú vylejem rovnomerne na fakačo a prstami porozotieram. Prstami vytvorím jamky a posypem bylinkami. Pečiem približne 35 minút do zlatista.

TIPY:

  • Ak máte radi slanšie, posypte fakačo hrubozrnnou soľou spolu s bylinkami.
  • Fakačo môžete dozdobiť plátkami paradajok či olivami.
  • Ak sú okraje po vybratí z rúry tvrdé, potrite ich studenou vodou, za minútku zmäknú.
Komentáre

0 komentárov k “FakačoPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *