Pozor, nie je hŕstka ako hŕstka a nie je krúpka ako krúpka. V ponuke nájdete viacero zmesí od rôznych výrobcov. Dôležité je sledovať zloženie, pretože väčšina obsahuje fazuľu a tú je potrebné vopred namáčať.
Podľa toho, ktorú zmes mám (či s fazuľou alebo bez), volím aj postup varenia.
Ako na hŕstkovú polievku s fazuľou
Na 2 l polievky potrebujem:
- 170 g hŕstky
- 160 g mrkvy
- 100 g kalerábu
- 1/2 menšej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- koreniny – bobkový list, nové korenie, čierne korenie, Nesoldík, drvená rasca, soľ
- olej/maslo
Zmes namáčam v hrnci aspoň na 2-3 hodiny. Vodu, v ktorej sa zmes máčala, zlejem a nalejem novú. Vodu privediem do varu a varím spolu s bobkovým listom, novým a čiernym korením.
Cibuľu nakrájam nadrobno. Mrkvu a kaleráb očistím a nastrúham nahrubo. Cibuľu a pretlačený strúčik cesnaku orestujem na oleji a troche masla. Pridám zeleninu, premiešam a dusím 5 minút.
Asi po 1 hodine varenia ochutnám fazuľu (tej to trvá najdlhšie). Ak je mäkká, pridám zeleninu. Polievku ochutím drvenou rascou, soľou a Nesoldíkom a varím ešte 20 minút.
Podávam s petržlenovou vňaťou.
Ako na hŕstkovú polievku bez fazule
Ingrediencie sú rovnaké ako v prvom prípade, len postup sa trochu líši.
Hŕstkovú zmes poriadne prepláchnem. Mrkvu a kaleráb očistím a nastrúham nahrubo. Nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak orestujem na oleji a troche masla. Pridám zeleninu, poriadne premiešam a dusím 5 minút. Pridám hŕstkovú zmes a zalejem vodou. Ochutím koreninami a polievku varím do zmäknutia hrášku a šosovice.
Podávam s petržlenovou vňaťou.
TIPY:
- Kaleráb možno nahradiť inou koreňovou zeleninou, napr. zelerom či petržlenom.
0 komentárov k “Hŕstková polievka”Pridajte vlastný →