Vynikajúce žemle z kysnutého cesta vhodné na hamburgery ale aj na bežné jedenie.
Ako na špaldové žemle
Na 8 kúskov potrebujem:
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 3 dcl vlažného mlieka
- 1 menšia čl soli
- 2 menšie čl cukru
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
- 80 g rozpusteného masla
- 1 vajíčko na potretie
- sezam na posypanie
Múku preosejem, po bokoch posolím a v strede urobím jamku. Do jamky nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou vlažného mlieka. Nechám nakvasiť 5-15 minút (aj menej, záleží od teploty). Prilejem zvyšné mlieko a rozpustené maslo (nesmie byť horúce). Vymiesim hladké cesto, ktoré prikryjem utierkou. Cesto nechám nakysnúť. Doba kysnutia môže trvať od 30 minút do 1,5 hodiny. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdelím na 8 približne rovnakých častí (cesto váži 880-890 g, použijem váhu). Každú časť vytvarujem do malého okrúhleho bochníčka, podobne ako buchty.
Žemle preložím na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjem utierkou a nechám ešte 20 – 25 minút podkysnúť. Potriem ich rozšľahaným vajíčkom a posypem sezamom.
Pečiem pri 180 stupňoch 25 – 30 minút.
0 komentárov k “Špaldové žemle”Pridajte vlastný →