Špaldové dukátové buchtičky

Ako na dukátové buchtičky

Potrebujem:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g polohrubej špaldovej múky
  • 3 dcl vlažného mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20g)
  • 1 pl cukru
  • 1 menšia čl soli
  • 1 vajíčko 
  • 50 ml oleja
  • 40 g rozpusteného masla 
  • trocha masla na vymastenie plechu a potretie buchtičiek

Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám vajíčko, olej a maslo a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Nakysnuté cesto prehnetiem na pomúčenej doske. Z cesta po častiach šúľam hrubšie šúľance (dlhé na šírku plechu), každý potriem olejom/maslom, aby sa nelepili. Šúľance popredeľujem na menšie kúsky, ideálne naolejovanou obracačkou a nechám ešte prikryté 20 minút nakysnúť. Pečiem pri 180 stupňoch 30-35 minút do zlatista. Po upečení vyklopím buchtičky z plechu a nechám chvíľu vychladnúť. Lepšie sa od seba oddeľujú ako za horúca.

Podávam s krémom zo zlatého klasu.

TIPY:

  • Možno použiť len hladkú múku, cesto však môže byť lepivejšie, preto je potrebné múky o trochu viac.
  • Do cesta možno použiť len samotný olej (100 ml) alebo samotné maslo (80g).
  • Na potretie plechu a buchtičiek možno použiť len olej alebo len maslo alebo oboje (plech potriem maslo, buchtičky olejom).
  • Ak chcete robiť väčšiu dávku, napr. z 1 kg múky, pridajte do cesta iba 1 vajíčko.
  • Buchtičky, ktoré nespotrebujete, nechajte vychladnúť, zabaľte do igelitového vrecka a skladujte v mrazničke. Pri najbližšom použití ich stačí len napariť a budú ako čerstvo upečené.
Komentáre

0 komentárov k “Špaldové dukátové buchtičkyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *