Veľkonočná hrudka

Hrudka, syrec, syrek….akýkoľvek názov používate, bez tejto pochúťky je u nás Veľká noc nepredstaviteľná.

Ako na veľkonočnú hrudku

Potrebujem:

  • 1 l plnotučného mlieka
  • 10 vajíčok
  • 1 menšia čl soli
  • 1 žĺtok na potretie

Mlieko vylejem do mliekovaru (s objemom aspoň 2 l) a nechám zohrievať. Medzitým v miske vyšľahám vajíčka spolu so soľou. Zmes prilejem k mlieku a po celý čas miešam. Najprv na vyššom stupni, neskôr na nižšom, aby sa zmes nepripálila.

Miešam pokiaľ sa vajíčka zhrudkujú a vytvorí sa ako keby praženica. Zmes prelejem cez gázu alebo tenšiu utierku a nechám chvíľu odkvapkať.

Gázu stisnem, prebytočnú vodu ešte vyžmýkam a napevno zaviažem. Hrudku zavesím a nechám vychladiť a odkvapkať.

Hrudku vyberiem z gázy, zarovnám nerovnomernú časť, vrch potriem žĺtkom a nechám pri 100 stupňoch zapiecť 10-15 minút.

TIPY:

  • Z 10 vajíčok výjde menšia hrudka. Ak chcete väčšiu, stále platí 1 dcl mlieka na 1 vajíčko.
  • Ak máte zvyšné použité vajíčko, použite ho namiesto žĺtka na potretie.

Pozrite si videorecept ako jednoducho pripraviť hrudku:

Komentáre

0 komentárov k “Veľkonočná hrudkaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *