Krtkova torta je jeden z koláčov, ktorý som chcela stále ochutnať, ale nikdy sa mi to nepodarilo. A keďže si na narodeniny sama pečiem koláč či tortu, tak som si povedala, že tento rok skúsim krtkovú.
A vôbec neľutujem! Aj keď je torta náročnejšia na prípravu, tá chuť stojí za to. Nie je vôbec presladená, práveže príjemne sladkastá. Veď vyskúšajte a uvidíte.
Ako na krtkovu tortu
Na cesto potrebujem:
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 50 g cukru
- 6 vajíčok
- 150 ml kokosového oleja
- 50 ml mlieka
- 3 pl kakaa
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
Na plnku potrebujem:
- 1 vanilkový puding (40g)
- 500 ml mlieka
- 2 pl cukru
- 250 g rozotierateľného tvarohu
- 30 g horkej čokolády
- 3 banány
Ako prvé uvarím vanilkový puding z 500 ml mlieka, 40 g pudingu a 2 pl cukru. Uvarený puding prikryjem potravinárskou fóliou a nechám úplne vychladnúť.
Zo 6 bielkov vyšľahám tuhý sneh. Žĺtky a cukor vymiešam do peny. Postupne pridávam mlieko a kokosový olej. Primiešavam múku s kypriacim práškom a nakoniec kakao. Vymiešam hladkú hmotu, ktorú opatrne premiešam s vyšľahaným snehom. Okrúhlu tortovú formu s priemerom 24 cm vysteliem papierom na pečenie, rovnomerne nanesiem cesto a pečiem 25 minút pri 180 stupňoch. Upečené cesto nechám vychladiť.
Pokiaľ chladne cesto, pripravím plnku. Vychladený puding najprv poriadne premiešam, aby nevznikli hrudky a vymiešam ho s rozotierateľným tvarohom a najemno nastrúhanou čokoládou.
Banány ošúpem, rozrežem na polovicu a každú polovicu prerežem pozdĺž.
Do cesta potrebujem vydlabať dieru hlbokú asi 1 cm. Najprv nožom orežem približne 1,5 cm od kraja, porežem krížom-krážom a cesto vydlabem čajovou lyžičkou. Vydlabané cesto odložím bokom.

Do vydlabanej diery poukladám narezané banány.

Postupne vrstvím plnku. Najprv sa snažím „zaplátať“ diery medzi banánmi. Plnku nanášam do tvaru kopčeka či krtinca. Trochu plnky natriem aj po okrajoch, lepšie sa potom lepí pomrvené cesto.

Zvyšné vydlabané cesto mrvím medzi prstami a rovnomerne ukladám na tortu. Jemne utláčam prstami, aby sa pomrvené cesto lepšie prilepilo.
Tortu skladujem v chladničke. Pred podávaním nechám zopár minút postáť mimo chladničku, aby cesto zmäklo.

0 komentárov k “Krtkova torta”Pridajte vlastný →