Medovka lekárska je nenápadná a hlavne na pestovanie nenáročná bylinka, ktorú si viete vypestovať aj v črepníku na balkóne. Ja som si ju priniesla spolu s mätou z mamkinej záhradky a neľutujem. O jej nespočetne mnohých prospešných účinkoch sa dozviete na internete, čo je však dôležité, je z nej neskutočne osviežujúci ľadový čaj.
Ešte jedna informácia: medovku zberáme mimo obdobia kvitnutia.
Ako na ľadový medovkový čaj
Na 1 l ľadového čaju potrebujem:
- 20 g stoniek medovky s listami (kľudne aj v kombinácii s mätou)
- 1 l horúcej (takmer vriacej) vody
- 2 pl medu
- 1 citrón
- kocky ľadu
Čerstvo odrezané stonky medovky (prípadne mäty) opláchnem pod tečúcou vodou a nechám odkvapkať. Medzitým privediem 1 l vody takmer do varu (voda začína bublať). Medovku zalejem horúcou vodou a nechám 15-20 minút lúhovať, ideálne v zakrytej nádobe.
Hotový čaj zlejem (stonky nevyhadzujem) a nechám ho trochu vychladiť. Keď je čaj ešte teplý, primiešam med (do studeného čaju nepridávam, ťažšie sa rozpúšťa), a tak ho nechám úplne vychladiť.
Nachystám si džbán a 2-3 poháre. Do džbánu a každého pohára natrhám lístky medovky a mäty (zo stoniek ktoré sa lúhovali). Citrón narežem na tenké krúžky (prípadne krúžky ešte na menšie kúsky) a rozdelím do pohárov a džbánu.
Vychladený čaj nalejem do džbánu, premiešam spolu s lístkami a citrónom a nalejem do pohárov. Na záver pridám do pohárov ľad.
TIPY:
- Čaj možno podávať aj teplý. Má blahodárne účinky pri tráviacich ťažkostiach (v takom prípade piť nesladený a bez citrónu), ako aj na kľudný spánok.
0 komentárov k “Ľadový medovkový čaj”Pridajte vlastný →