Ako na batátové šúľance
Na 3 porcie potrebujem:
- 700 g očistených batátov
- 340 – 350 g polohrubej špaldovej múky
- 1 menšie vajíčko
- maslo na poliatie šúľancov
Na mrvenicu potrebujem:
- 60 g masla
- 2 pl cukru
- 4 kopcovité pl strúhanky
Očistené batáty narežem na menšie kúsky a naparím alebo uvarím do zmäknutia. Následne ich preložím do väčšej misy a popučím vidličkou alebo pučidlom na zemiaky. Nechám ich úplne vychladiť.
Do vychladených batátov pridám vajíčko a postupne pridávam múku. Vyhnetiem cesto, ktoré je trochu lepivé. (Pozor nesmie byť až príliš lepivé, zle by sa s ním pracovalo, ale netreba to s múkou preháňať, aby šúľance neboli tvrdé).
S hotovým cestom pracujem na pomúčenej doske. Cesto si rozdelím na viac častí, z ktorých vyvaľkám dlhý šúľanec. Ten porežem na menšie kúsky.
Pripravené šúľance varím v mierne bublajúcej vode. Po vyplávaní navrch povarím ešte 2-3 minúty.
Na mrvenicu roztopím na panvici maslo, pridám cukor a za stáleho miešania nechám chvíľu skaramelizovať. Pridám strúhanku a miešam 3-4 minúty (strúhanka sa trochu opraží).
Šúľance výdatne posypem mrvenicou, prelejem roztopeným maslom a poriadne pretrasiem.
0 komentárov k “Batátové šúľance”Pridajte vlastný →