Batátové šúľance

Ako na batátové šúľance

Na 3 porcie potrebujem:

  • 700 g očistených batátov
  • 340 – 350 g polohrubej špaldovej múky
  • 1 menšie vajíčko
  • maslo na poliatie šúľancov

Na mrvenicu potrebujem:

  • 60 g masla
  • 2 pl cukru
  • 4 kopcovité pl strúhanky

Očistené batáty narežem na menšie kúsky a naparím alebo uvarím do zmäknutia. Následne ich preložím do väčšej misy a popučím vidličkou alebo pučidlom na zemiaky. Nechám ich úplne vychladiť.

Do vychladených batátov pridám vajíčko a postupne pridávam múku. Vyhnetiem cesto, ktoré je trochu lepivé. (Pozor nesmie byť až príliš lepivé, zle by sa s ním pracovalo, ale netreba to s múkou preháňať, aby šúľance neboli tvrdé).

S hotovým cestom pracujem na pomúčenej doske. Cesto si rozdelím na viac častí, z ktorých vyvaľkám dlhý šúľanec. Ten porežem na menšie kúsky.

Pripravené šúľance varím v mierne bublajúcej vode. Po vyplávaní navrch povarím ešte 2-3 minúty. 

Na mrvenicu roztopím na panvici maslo, pridám cukor a za stáleho miešania nechám chvíľu skaramelizovať. Pridám strúhanku a miešam 3-4 minúty (strúhanka sa trochu opraží).

Šúľance výdatne posypem mrvenicou, prelejem roztopeným maslom a poriadne pretrasiem.  

Komentáre

0 komentárov k “Batátové šúľancePridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *