Po kyslej hubovej polievke sú bobaľky moje najobľúbenejšie vianočné jedlo. Vlastne kombinácia polievka a bobaľky. Možno ich poznáte pod názvom pupáky či opekance. Sú rôzne zvyky ako ich jesť, u nás sme zvykli s makom.
Ako na bobaľky
Na 6 porcií potrebujem:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 250 g polohrubej špaldovej múky
- 3 dcl vlažného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20g)
- 1 pl cukru
- 1 menšia čl soli
- 1 vajíčko
- 50 ml oleja
- 40 g rozpusteného masla
Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám vajíčko, olej a maslo a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Bobaľky pečiem pri 180 stupňoch 30 minút.
Pozrite si video ako z cesta vytvoriť bobaľky:
Na bobaľky s makom zomeliem 8 pl maku a zmiešam ich s 2 pl práškového cukru. 100 ml vody a 2 pl práškového cukru prevarím na cukrovú vodu. Bobaľky zlejem horúcou vodou (snažím sa opatrne a rovnomerne aby sa nerozmočili). Rovnomerne popolievam cukrovou vodou a posypem makom. Na záver prelejem maslom a premiešam (ideálne bez pomoci lyžice, len pretrepaním).
TIPY:
- Múku možno použiť len polohrubú, či už špaldovú alebo pšeničnú.
- Pri väčšej dávke z 1 kg múky použite len 1 väčšie vajíčko. 2 vajíčka sa používajú až pri 2 kg múky.
- Ak nespotrebujete všetky bobaľky naraz, dajte ich do igelitového vrecka a zamrazte. Pre ďalšie použitie ich naparte.
0 komentárov k “Bobaľky”Pridajte vlastný →