Bobaľky

Po kyslej hubovej polievke sú bobaľky moje najobľúbenejšie vianočné jedlo. Vlastne kombinácia polievka a bobaľky. Možno ich poznáte pod názvom pupáky či opekance. Sú rôzne zvyky ako ich jesť, u nás sme zvykli s makom.

Ako na bobaľky

Na 6 porcií potrebujem:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g polohrubej špaldovej múky
  • 3 dcl vlažného mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20g)
  • 1 pl cukru
  • 1 menšia čl soli
  • 1 vajíčko
  • 50 ml oleja
  • 40 g rozpusteného masla

Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám vajíčko, olej a maslo a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Bobaľky pečiem pri 180 stupňoch 30 minút.

Pozrite si video ako z cesta vytvoriť bobaľky:

Na bobaľky s makom zomeliem 8 pl maku a zmiešam ich s 2 pl práškového cukru. 100 ml vody a 2 pl práškového cukru prevarím na cukrovú vodu. Bobaľky zlejem horúcou vodou (snažím sa opatrne a rovnomerne aby sa nerozmočili). Rovnomerne popolievam cukrovou vodou a posypem makom. Na záver prelejem maslom a premiešam (ideálne bez pomoci lyžice, len pretrepaním).

TIPY:

  • Múku možno použiť len polohrubú, či už špaldovú alebo pšeničnú.
  • Pri väčšej dávke z 1 kg múky použite len 1 väčšie vajíčko. 2 vajíčka sa používajú až pri 2 kg múky.
  • Ak nespotrebujete všetky bobaľky naraz, dajte ich do igelitového vrecka a zamrazte. Pre ďalšie použitie ich naparte.

Komentáre

0 komentárov k “BobaľkyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *