Mamke sa na záhrade urodili krásne černice. Rozhodla som sa, že z nich uvarím džem, ktorý sa mi veľmi hodí do lineckých koláčikov. Chutný je aj na kolačok.
Ako na černicový džem
Na 3 fľaštičky (125 ml) potrebujem:
- 1 kg černíc
- 350 g trstinového cukru
Černice opláchnem a nechám odkvapkať. Presypem ich do veľkého 5 l hrnca a popučím ich pučidlom na zemiaky. Zmes privediem do varu a ešte 10 minút povarím.
Zmes prepasírujem a opäť privediem do varu. Keď začne bublať (pozor môže pŕskať) primiešam cukor. Hmotu neustále miešam. Keď začne bublať, varím približne 20 minút.
Hustotu džemu testujem tzv. tanierikovým testom. Na tanierik kvapnem trochu džemu, nechám vychladiť. Keď hmota netečie ale drží, džem je hotový.
Tento černicový som varila 30 minút.
Ešte horúci prelejem do fľaštičiek (robievam to tak že fľaštičky mám na plechu na pečenie aby náhodou nepraskli), pevne zavriem vrchnákom. Na chvíľu (3-4 minúty) ich otočím vrchnákom nadol a následne otočím späť. Prikryjem utierkami a nechám úplne vychladiť.
TIPY:
- Po pridaní cukru miešajte pokiaľ sa rozpustí. Ak by sa vám zdal džem málo sladký, pridajte viac.
- Ak vám zostane navyše džem, ktorého je už málo na celú fľaštičku, nalejte ho do fľaštičky, nechajte vychladiť a uzavretý skladujte v chladničke. Spotrebujte ho ako prvý.
0 komentárov k “Černicový džem”Pridajte vlastný →