Cviklové fakačo

U nás doma sa pre zjednodušenie uchytil názov fakačo, teda focaccia. Bežne pečieme klasické fakačo, občas s medvedím cesnakom, no veľmi chutné je aj cviklové.

Ako na cviklové fakačo

Potrebujem:

  • 1 stredne veľkú uvarenú cviklu
  • 500 g hladkej múky T650
  • 1,5 čl soli
  • 3 dcl vlažnej vody
  • 1 čl cukru
  • 1/2 kocky droždia
  • 50 ml olivového oleja

Na potretie:

  • 50 ml olivového oleja
  • 2 pl vody
  • bylinky podľa chuti (použila som rozmarín a bazalku)
  • žlté paradajky

Múku preosejem, osolím a v strede urobím jamku. Nalejem do nej časť vlažnej vody, nasypem cukor a pomrvím droždie, ktoré nechám 10-15 minút nakvasiť.

Uvarenú ošúpanú cviklu nastrúham najemno a pridám k droždiu. Taktiež zvyšnú vodu, olej a vymiesim hladké cesto. Cesto potriem olivovým olejom a nechám nakysnúť (dĺžka kysnutia záleží od izbovej teploty, cesto musí narásť na dvojnásobok svojho objemu). Dosku a ruky naolejujem, cesto vyberiem a niekoľkokrát poprekladám. Vložím späť do misky a nechám ešte 30 minút kysnúť.

Plech vysteliem papierom na pečenie, cesto preložím naolejovanými rukami a ponaťahujem ho do tvaru obdĺžnika. Prikryjem utierkou a nechám ešte 20-30 minút nakysnúť. 
Rúru vyhrejem na 220 stupňov a pripravím zmes oleja a vody, ktorú vylejem rovnomerne na fakačo a prstami porozotieram. Prstami vytvorím jamky a posypem bylinkami. Na záver poukladám paradajky rozrezané pozdĺž. Pečiem približne 35 minút do zlatista. 

TIPY:

  • Cviklu varím 2-2,5 hodiny v odkrytom hrnci. Možno však kúpiť už uvarenú v Lidl.
  • Ak je vymiesené cesto príliš lepivé, pridám ešte múku a poriadne premiesim.
Komentáre

0 komentárov k “Cviklové fakačoPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *