Ako na domáce langoše
Na 10 kúskov potrebujem:
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 2 dcl vlažného mlieka
- 1 vajíčko
- 1 téglik bieleho jogurtu (150g)
- 1 čl soli
- 1/2 kocky droždia (20g)
- 1 čl cukru
Cesto na langoše si nachystám večer vopred, kysne pomaly v chladničke.
Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám vajíčko, jogurt a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto odložím na noc do chladničky.

Na druhý deň cesto prehnetiem v rukách a rozdelím na 10 približne rovnakých častí. Z každej časti vyhnetiem bochníček ako na buchty a na pomúčenej doske vyvaľkám na tenko (3 – 4 mm).

Langoše vyprážam na panvici v rozpálenom oleji z každej strany. Odporúčam hlbšiu panvicu, langoš musí v oleji plávať.

Podávam už podľa vlastnej chuti s cesnakom, kečupom či tatárskou omáčkou a syrom.
TIPY:
- Cesto vydrží v chladničke aj 3 dni. Čo nespotrebujete hneď, oddeľte a vložte späť do chladničky.
- Pred vyprážaním olej najprv rozpálim a potom stiahnem na trochu nižšiu teplotu, aby sa langoš príliš rýchlo nespálil. Môže sa to stať naozaj za pár sekúnd.
- Počas vyprážania sa na langošoch nafúknu veľké bubliny, tie zvyknem prepichnúť.
- Vypražené langoše ukladám na kuchynské utierky, aby sa trochu odmastili.
- Keď chcem langoš natrieť cesnakom: 3 strúčiky cesnaku prelisujem, pridám 1 menšiu čl soli a zalejem vodou (približne 50 ml). Zmes ešte podrvím tĺčikom z mažiara.
0 komentárov k “Domáce langoše”Pridajte vlastný →