Určite poznáte taliansky placatý chlieb s bylinkami a olivovým olejom zvaný focaccia. My sme si to zjednodušili na fakačo a zakaždým si ňom veľmi pochutnáme.
Ako na fakačo
Potrebujem:
- 500 g hladkej múky T650
- 1,5 čl soli
- 3 dcl vlažnej vody
- 1 čl cukru
- 1/2 kocky droždia
- 50 ml olivového oleja
Na potretie
- 50 ml olivového oleja
- 2 pl vody
- bylinky podľa chuti (tymián, rozmarín, bazalka)
Múku preosejem, osolím po bokoch a v strede urobím jamku. Do jamky nasypem cukor, pomrvím droždie a nalejem do nej časť vlažnej vody. Nechám 10-15 minút nakvasiť. Pridám zvyšnú vodu, olej a vymiesim hladké cesto. Cesto potriem olivovým olejom, prikryjem utierkou a nechám nakysnúť (dĺžka kysnutia záleží od izbovej teploty, cesto musí narásť na dvojnásobok svojho objemu). Dosku a ruky naolejujem, cesto vyberiem a niekoľkokrát poprekladám. Vložím späť do misky, zakryjem utierkou a nechám ešte 30 minút nakysnúť. Plech vysteliem papierom na pečenie, cesto preložím naolejovanými rukami a ponaťahujem ho do tvaru štvorca. Prikryjem utierkou a nechám ešte 20-30 minút nakysnúť.
Rúru vyhrejem na 220 stupňov a pripravím zmes oleja a vody, ktorú vylejem rovnomerne na fakačo a prstami porozotieram. Prstami vytvorím jamky a posypem bylinkami. Pečiem približne 35 minút do zlatista.
TIPY:
- Ak máte radi slanšie, posypte fakačo hrubozrnnou soľou spolu s bylinkami.
- Fakačo môžete dozdobiť plátkami paradajok či olivami.
- Ak sú okraje po vybratí z rúry tvrdé, potrite ich studenou vodou, za minútku zmäknú.
0 komentárov k “Fakačo”Pridajte vlastný →