Kombinácia hokkaido tekvice na sladko a lekváru je pre mňa proste top! Tentokrát som experimentovala so šiškami a podarili sa úplne super.
Ako na hokkaido šišky
Potrebujem:
- 200 g očistenej hokkaido tekvice
- 125 g hladkej špaldovej múky
- 125 g polohrubej špaldovej múky
- 100 ml vlažného mlieka
- 40 g masla
- 1/4 kocky droždia (10 g)
- 1/2 čl soli
- 1 čl škorice
- 2 čl cukru
- 1 žĺtok
- lekvár na plnenie
- práškový cukor na posypanie
Hokkaido tekvicu narežem na kúsky a naparím. Možno ju aj uvariť, no je trochu vodnatejšia a je potrebné väčšie množstvo múky. Naparenú tekvicu popučím vidličkou a nechám vychladnúť.
Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem polovicou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Pridám hokkaido, žĺtok a rozpustené maslo a vymiesim hladké cesto. Ak je cesto príliš tuhé, postupne prilievam zvyšnú polovicu mlieka. Cesto je kvôli hokkaido lepkavé, po vykysnutí sa s ním pracuje lepšie.
Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Vykysnuté cesto ešte premiesim rukami a na pomúčenej doske vyvaľkám na hrúbku približne 0,5 cm. Vykrajovačkou alebo pohárom (s priemerom 6 cm) vykrajujem šišky.
Cesto je dosť gumené, preto ešte každú vykrojenú šišku roztlačím prstami. Na jednu časť šišiek položím 1 čl lekváru, ďalšia časť ostáva čistá.
Čistú šišku položím na tú s lekvárom a prstami zlepím okraje oboch šišiek spolu.
Vezmem vykrajovačku alebo pohár a zo spojenej šišky vykrojím ešte raz finálnu šišku.
Hotové šišky ukladám na utierku a prikryté nechám ešte 15 – 20 minút nakysnúť.
Na hlbokej panvici rozohrejem olej. Oleja je potrebné veľké množstvo, šišky musia plávať.
Šišky vyprážam z každej strany do zlatista. Vypražené preložím na tanier vystlaný kuchynskou utierkou (ktorá vsiakne mastnotu) a nechám trochu vychladiť.
Pred podávaním posypem šišky práškovým cukrom.
0 komentárov k “Hokkaido šišky plnené lekvárom”Pridajte vlastný →