Hokkaido šišky plnené lekvárom

Kombinácia hokkaido tekvice na sladko a lekváru je pre mňa proste top! Tentokrát som experimentovala so šiškami a podarili sa úplne super.

Ako na hokkaido šišky

Potrebujem:

  • 200 g očistenej hokkaido tekvice
  • 125 g hladkej špaldovej múky
  • 125 g polohrubej špaldovej múky
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 40 g masla
  • 1/4 kocky droždia (10 g)
  • 1/2 čl soli
  • 1 čl škorice
  • 2 čl cukru
  • 1 žĺtok
  • lekvár na plnenie
  • práškový cukor na posypanie

Hokkaido tekvicu narežem na kúsky a naparím. Možno ju aj uvariť, no je trochu vodnatejšia a je potrebné väčšie množstvo múky. Naparenú tekvicu popučím vidličkou a nechám vychladnúť.

Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem polovicou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Pridám hokkaido, žĺtok a rozpustené maslo a vymiesim hladké cesto. Ak je cesto príliš tuhé, postupne prilievam zvyšnú polovicu mlieka. Cesto je kvôli hokkaido lepkavé, po vykysnutí sa s ním pracuje lepšie.

Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Vykysnuté cesto ešte premiesim rukami a na pomúčenej doske vyvaľkám na hrúbku približne 0,5 cm. Vykrajovačkou alebo pohárom (s priemerom 6 cm) vykrajujem šišky.

Cesto je dosť gumené, preto ešte každú vykrojenú šišku roztlačím prstami. Na jednu časť šišiek položím 1 čl lekváru, ďalšia časť ostáva čistá.

Čistú šišku položím na tú s lekvárom a prstami zlepím okraje oboch šišiek spolu.

Vezmem vykrajovačku alebo pohár a zo spojenej šišky vykrojím ešte raz finálnu šišku.

Hotové šišky ukladám na utierku a prikryté nechám ešte 15 – 20 minút nakysnúť.

Na hlbokej panvici rozohrejem olej. Oleja je potrebné veľké množstvo, šišky musia plávať. 

Šišky vyprážam z každej strany do zlatista. Vypražené preložím na tanier vystlaný kuchynskou utierkou (ktorá vsiakne mastnotu) a nechám trochu vychladiť.

Pred podávaním posypem šišky práškovým cukrom.

Komentáre

0 komentárov k “Hokkaido šišky plnené lekváromPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *