Hrubá lokša

Moja mamka je jedna úžasná kuchárka. Nech sa snažím ako chcem, jedlá podľa jej receptov nikdy nechutia tak ako chutia od nej. Toto je jeden z takých jej receptov, stará dobrá klasika.

Ako na hrubú lokšu

Na 12 menších kúskov potrebujem:

  • 250 g polohrubej múky (pšeničnej či špaldovej)
  • 150 ml zákvasu (zakysanka, kefír)
  • 1/2 čl soli
  • 1/2 čl jedlej sódy
  • 1/2 čl cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 hrsť hrudkovitého tvarohu

Do misy dám múku, soľ, sódu, cukor, žĺtok, tvaroh a časť zákvasu.

Rukou miesim všetky ingrediencie a postupne prilievam zvyšok zákysu, pokiaľ vymiesim nelepivé cesto.

Cesto nechám 15-20 minút odležať. Na pomúčenej doske vytvarujem z cesta valec, ktorý rozdelím na 12 približne rovnakých kúskov.

Každý kúsok vyvaľkám na hrúbku 3-4 mm.

Lokšu pečiem na troche oleja z každej strany do hnedasta.

TIPY:

  • Lokšu možno piecť aj na sucho a potom ju pomastiť rozpusteným maslom.
  • Zákvas možno nahradiť bielym jogurtom.
  • Lokša sa najlepšie hodí k šošovicovej polievke alebo prívarku.
  • Veľká pochúťka je lokša natretá slivkovým lekvárom.
Komentáre

0 komentárov k “Hrubá lokšaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *