Moja mamka je jedna úžasná kuchárka. Nech sa snažím ako chcem, jedlá podľa jej receptov nikdy nechutia tak ako chutia od nej. Toto je jeden z takých jej receptov, stará dobrá klasika.
Ako na hrubú lokšu
Na 12 menších kúskov potrebujem:
- 250 g polohrubej múky (pšeničnej či špaldovej)
- 150 ml zákvasu (zakysanka, kefír)
- 1/2 čl soli
- 1/2 čl jedlej sódy
- 1/2 čl cukru
- 1 žĺtok
- 1 hrsť hrudkovitého tvarohu
Do misy dám múku, soľ, sódu, cukor, žĺtok, tvaroh a časť zákvasu.
Rukou miesim všetky ingrediencie a postupne prilievam zvyšok zákysu, pokiaľ vymiesim nelepivé cesto.
Cesto nechám 15-20 minút odležať. Na pomúčenej doske vytvarujem z cesta valec, ktorý rozdelím na 12 približne rovnakých kúskov.
Každý kúsok vyvaľkám na hrúbku 3-4 mm.
Lokšu pečiem na troche oleja z každej strany do hnedasta.
TIPY:
- Lokšu možno piecť aj na sucho a potom ju pomastiť rozpusteným maslom.
- Zákvas možno nahradiť bielym jogurtom.
- Lokša sa najlepšie hodí k šošovicovej polievke alebo prívarku.
- Veľká pochúťka je lokša natretá slivkovým lekvárom.
Komentáre
0 komentárov k “Hrubá lokša”Pridajte vlastný →