Špargľa má svoju špecifickú chuť a u nás doma nie je extra obľúbená, no polievkou nikdy nepohŕdneme. Táto jednoduchá polievka je uvarená síce rýchlo, no časovo náročnejšie je šúpanie špargle.
Zelenú špargľu nie je potrebné šúpať, bielu však áno. Jej stonka je drevnatejšia a ideálne vám poslúži škrabka na koreňovú zeleninu.
Špargľa má bezpochyby množstvo zdraviu prospešných účinkov, o ktorých sa dočítate v tisícoch článkov na internete. Čo sa však už menej spomína, že po konzumácii špargle, istú dobu zapácha moč, tak sa nezľaknite 🙂
Ako na špargľovú polievku
Na 2 l polievky potrebujem:
- 500 g balenie bielej špargle
- 400 g zemiakov
- 1/2 menšej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- koreniny – soľ, Nesodlík, drvená rasca
- olej/maslo
- plátky slaniny
Špargľu pláchnem v studenej vode, odrežem 1-2 cm z končekov a ošúpem ju.
Cibuľu a cesnak orestujem na troche masla a oleja. Pridám špargľu, na kúsky narezané zemiaky a chvíľu restujem. Ochutím koreninami a podlejem vodou. Polievku privediem do varu a varím 20-25 minút do zmäknutia zeleniny.
Pre menšie deti povyberám zopár hlavičiek špargle na ozdobu a zvyšok polievky rozmixujem na hladko.
Pre dospelákov či väčšie deti podávam s opečenými plátkami slaniny.
TIPY:
- Keď sú stonky drevnatejšie, môže sa stať, že aj napriek ošúpaniu zostanú v polievke vlákna, ktoré sa nerozmixujú. Vtedy je lepšie polievku po rozmixovaní ešte prepasírovať.
0 komentárov k “Jednoduchá špargľová polievka”Pridajte vlastný →