Zemplínsky koláč, biely koláč či kolačok?
Na Vianoce ku kapustnici, na Veľkú noc k hrudke, cvikle a šunke. Alebo len tak s maslom a džemom.
Ako na kolačok
Potrebujem:
- 500 g polohrubej múky
- 1 pl cukru (ak máte radi sladší, pridajte viac)
- 1/2 čl soli
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
- 1 vajíčko (1/2 do cesta, 1/2 na potretie)
- 3 dcl mlieka
- 50 ml oleja
Múku preosejem, v strede urobím jamku a po bokoch osolím. Do jamky pridám cukor, pomrvím droždie a nalejem časť vlažného mlieka. Nechám 10-15 minút nakvasiť. Pridám zvyšné mlieko, 1/2 vajíčka a olej. Miesim veľmi dlho (ideálne strojom), je potrebné miesiť aj 30 minút. Čím dlhšie cesto miesim, tým je kolačok nadýchanejší. Cesto prikryjem potravinárskou fóliou, utierkou a nechám nakysnúť. Cesto musí zdovjnásobiť svoj objem.
Nakysnuté cesto rozdelím na 3 časti (príp.4, podľa toho ako vám ide pletenie), na pomúčenej doske ich rukami vaľkám do dĺžky na zapletanie. Konce spojím a zapletiem vrkoč.
Preložím do formy vystlanej papierom na pečenie, prikryjem utierkou a nechám ešte 20-30 minút nakysnúť. Pred pečením potriem rozšľahaným vajíčkom. Pečiem pri 190 stupňoch 40-50 minút.
TIPY:
- Ak chcete väčší kolačok, stačí zdvojnásobiť množstvo ingrediencií. Postup ostáva rovnaký.
- Rovnako chutný je aj zo špaldovej múky. Oproti tomu z pšeničnej je o niečo tmavší.
- Vyskúšajte kombinovaný kolačok s kakaom. Cesto po vymiesení rozdeľte na 1 tretinu a 2 tretiny. 3 kopcovité čl kakaa vymiešajte s olejom. Na pracovnej doske vymieste 1-tretinkové cesto spolu s kakaovou hmotou. Je to trochu pracnejšie. Kakaovú časť som zaplietla v strede.
0 komentárov k “Kolačok”Pridajte vlastný →