Kysnutý koláč nielen s ríbezľami

Prvýkrát som tento koláč robila s ríbezľami. No viete ich nahradiť akýmkoľvek iným ovocím (viď TIPY pod receptom).

Ako na kysnutý koláč

Na cesto potrebujem:

  • 125 g hladkej špaldovej múky
  • 125 g polohrubej špaldovej múky
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1/4 kocky čerstvého droždia (10g)
  • 2 čl cukru
  • 1 menšia čl soli
  • 1/2 vajíčka (prípadne len žĺtok) 
  • 40 g rozpusteného masla

Na vrch koláča potrebujem:

  • 350 g čiernych ríbezlí
  • 3 pl medu

Na posýpku potrebujem:

  • 40 g hrubej múky
  • 40 g trstinového cukru
  • 25 g chladného masla

Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám vajíčko a maslo a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Okrúhlu formu (priemer 28 cm) vysteliem papierom na pečenie. Nakysnuté cesto vyhnetiem, vytvorím placku a rukami roztlačím do formy, okraje trochu vyššie.

Čierne ríbezle umyjem, nechám odkvapkať a premiešam s medom. Navrstvím ich rovnomerne na cesto.

Pripravím posýpku a pomrvím ju na ríbezle.

Pečiem pri 180 stupňoch 40 – 45 minút do zlatista.

TIPY:

  • Čierne ríbezle sú kyslasté, ak máte radi sladšie koláče, namiesto medu vymiešajte ríbezle s cukrom. Koláč je možné ešte po upečení posypať práškovým cukrom.
  • Pri mede sa môže stať, že pretečie cez okraje koláča, preto nechajte papier na pečenie vyššie.
  • Čierne ríbezle možno nahradiť akýmkoľvek iným ovocím. Cesto a posýpka zostávajú stále rovnaké. Mení sa len druh ovocia a množstvo medu, ktoré záleží od toho, aké sladké je dané ovocie.
  • Vynikajúci koláč je s morušou. Nemala som dostatok moruše na poukladanie po celom koláči, tak som naukladala len na okraj a zvyšnú morušu som rozmixovala s 1 čl medu a rovnomerne rozložila na cesto.
Kysnutý koláč s morušou
  • Aj klasický so slivkami. Potrebujem 500 – 600 g umytých a rozštvrtených sliviek. Takto pripravené slivky premiešam s 2 pl medu a 1 menšou cl škorice a ukladám na cesto.
Kysnutý koláč so slivkami
Komentáre

0 komentárov k “Kysnutý koláč nielen s ríbezľamiPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *