Prvýkrát som tento koláč robila s ríbezľami. No viete ich nahradiť akýmkoľvek iným ovocím (viď TIPY pod receptom).
Ako na kysnutý koláč
Na cesto potrebujem:
- 125 g hladkej špaldovej múky
- 125 g polohrubej špaldovej múky
- 150 ml vlažného mlieka
- 1/4 kocky čerstvého droždia (10g)
- 2 čl cukru
- 1 menšia čl soli
- 1/2 vajíčka (prípadne len žĺtok)
- 40 g rozpusteného masla
Na vrch koláča potrebujem:
- 350 g čiernych ríbezlí
- 3 pl medu
Na posýpku potrebujem:
- 40 g hrubej múky
- 40 g trstinového cukru
- 25 g chladného masla
Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám vajíčko a maslo a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Okrúhlu formu (priemer 28 cm) vysteliem papierom na pečenie. Nakysnuté cesto vyhnetiem, vytvorím placku a rukami roztlačím do formy, okraje trochu vyššie.
Čierne ríbezle umyjem, nechám odkvapkať a premiešam s medom. Navrstvím ich rovnomerne na cesto.
Pripravím posýpku a pomrvím ju na ríbezle.
Pečiem pri 180 stupňoch 40 – 45 minút do zlatista.
TIPY:
- Čierne ríbezle sú kyslasté, ak máte radi sladšie koláče, namiesto medu vymiešajte ríbezle s cukrom. Koláč je možné ešte po upečení posypať práškovým cukrom.
- Pri mede sa môže stať, že pretečie cez okraje koláča, preto nechajte papier na pečenie vyššie.
- Čierne ríbezle možno nahradiť akýmkoľvek iným ovocím. Cesto a posýpka zostávajú stále rovnaké. Mení sa len druh ovocia a množstvo medu, ktoré záleží od toho, aké sladké je dané ovocie.
- Vynikajúci koláč je s morušou. Nemala som dostatok moruše na poukladanie po celom koláči, tak som naukladala len na okraj a zvyšnú morušu som rozmixovala s 1 čl medu a rovnomerne rozložila na cesto.
- Aj klasický so slivkami. Potrebujem 500 – 600 g umytých a rozštvrtených sliviek. Takto pripravené slivky premiešam s 2 pl medu a 1 menšou cl škorice a ukladám na cesto.
0 komentárov k “Kysnutý koláč nielen s ríbezľami”Pridajte vlastný →