Ľadový medovkový čaj

Medovka lekárska je nenápadná a hlavne na pestovanie nenáročná bylinka, ktorú si viete vypestovať aj v črepníku na balkóne. Ja som si ju priniesla spolu s mätou z mamkinej záhradky a neľutujem. O jej nespočetne mnohých prospešných účinkoch sa dozviete na internete, čo je však dôležité, je z nej neskutočne osviežujúci ľadový čaj.

Ešte jedna informácia: medovku zberáme mimo obdobia kvitnutia.

Ako na ľadový medovkový čaj

Na 1 l ľadového čaju potrebujem:

  • 20 g stoniek medovky s listami (kľudne aj v kombinácii s mätou)
  • 1 l horúcej (takmer vriacej) vody
  • 2 pl medu
  • 1 citrón
  • kocky ľadu

Čerstvo odrezané stonky medovky (prípadne mäty) opláchnem pod tečúcou vodou a nechám odkvapkať. Medzitým privediem 1 l vody takmer do varu (voda začína bublať). Medovku zalejem horúcou vodou a nechám 15-20 minút lúhovať, ideálne v zakrytej nádobe.

Hotový čaj zlejem (stonky nevyhadzujem) a nechám ho trochu vychladiť. Keď je čaj ešte teplý, primiešam med (do studeného čaju nepridávam, ťažšie sa rozpúšťa), a tak ho nechám úplne vychladiť.

Nachystám si džbán a 2-3 poháre. Do džbánu a každého pohára natrhám lístky medovky a mäty (zo stoniek ktoré sa lúhovali). Citrón narežem na tenké krúžky (prípadne krúžky ešte na menšie kúsky) a rozdelím do pohárov a džbánu.

Vychladený čaj nalejem do džbánu, premiešam spolu s lístkami a citrónom a nalejem do pohárov. Na záver pridám do pohárov ľad.

TIPY:

  • Čaj možno podávať aj teplý. Má blahodárne účinky pri tráviacich ťažkostiach (v takom prípade piť nesladený a bez citrónu), ako aj na kľudný spánok.

Komentáre

0 komentárov k “Ľadový medovkový čajPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *