Makové lupačky

Makové lupačky, makovky alebo ako ich volám ja – makové rožky. Sú skvelou obmenou k chlebu alebo klasickým rožkom. Nájdete mnoho receptov, no možno sa vám zapáči ten môj.

Ako na makové lupačky

Na 12-14 lupačiek potrebujem:

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 3 dcl vlažného mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20g)
  • 1 pl cukru
  • 1 menšia čl soli
  • 1 vajíčko
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1 vajíčko na potretie
  • celý mak na posypanie

Múku preosejem, v strede urobím jamku a po okrajoch osolím. Do jamky pridám cukor a pomrvím droždie. Zalejem časťou vlažného mlieka a nechám 10-15 minút nakvasiť. Po nakvasení pridám zvyšné suroviny (pozor maslo nesmie byť horúce) a vymiesim hladké cesto. Cesto prikryjem čistou utierkou a nechám nakysnúť (musí zdvojnásobiť svoj objem).

Cesto rozdelím na 2 časti a vyvaľkám na 3-4 mm do kruhu. Obe časti rozrežem na 6 až 8 trojuholníkov.

Lupačky tvarujem tak, že každý trojuholník rolujem od širšej časti ku špičke, ktorá by mala ostať na spodnej časti lupačky. Rohy zahnem.

Lupačky ukladám na plech vystlaný papierom na pečeni, prikryjem utierkou a nechám ešte 20-30 minút nakysnúť. Následne ich potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem makom.

Pečiem pri 180 stupňoch 25-30 minút do hnedasta. Po vybratí z rúry nechám vychladiť na mriežke.

TIPY:

  • Múku možno nakombinovať hladkú a polohrubú v pomere 50:50.
  • Mlieko používam kravské polotučné no možno ho nahradiť aj rastlinným.
Komentáre

0 komentárov k “Makové lupačkyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *