Ako na oriešky
Potrebujem:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 125 g mletých vlašských orechov
- 75 g práškového cukru + na posypanie orieškov
- 175 g chladného masla
- 1 žĺtok
- 1/2 čl mletej vanilky
Do väčšej misy preosejem múku a práškový cukor. Pridám mleté orechy, žĺtok, vanilku a kúsky masla. Rukou vymiesim hladké cesto, ktoré zabalím do igelitového vrecka a nechám zachladiť v chladničke (ideálne na noc).
Cesto vyberiem aspoň 30 minút pred ďalším spracovaním. Z cesta robím menšie guličky, o veľkosti približne 2 cm. Guličky zatláčam do formičiek (formičky nie je potrebné vymastiť maslom či vysypať múkou) a palcom ich rovnomerne vytvarujem, v strede urobím jamku.
Odporúčam mať pripravené aspoň 2 sady formičiek orieškov (spolu 40 kusov), keďže zo zadaného množstva výjde približne 88 kúskov (44 spojených orieškov).
Oriešky pečiem vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 15 minút do zlatista. Upečené oriešky vyklopím z formičky ešte za horúca, a to jemným ťuknutím.
Formičky pred ďalším použitím iba pretriem kuchynskou utierkou.
Na plnku potrebujem:
- 1 vanilkový puding
- 3,5 dcl mlieka
- 150 g masla izbovej teploty
- 75 g práškového cukru
V mliekovare uvarím vanilkový puding. Približne v polovici mlieka vymiešam pudingový prášok, zatiaľ čo zvyšné mlieko ohrievam v mliekovare. Už k teplému mlieku pridám pudingovú zmes a miešam do zhustnutia pudingu. Takto uvarený puding prelejem do hlbokého taniera. Pokiaľ je puding horúci, premiešam ho, aby sa nevytvorila šupka. Následne ho nechám úplne vychladiť.
Maslo izbovej teploty vymixujem ručným mixérom s preosiatym práškovým cukrom. Postupne pridávam vychladený puding a vymixujem hladkú zmes.
Oriešky plním plnkou pomocou zdobiaceho vrecka a na záver ich posypem práškovým cukrom.
Hotové oriešky skladujem na chladnom mieste.
TIPY:
- Zo zadaného množstva sa vytvorí viac plnky ako je potrebné na jednu dávku orieškov. Určite výjde aj na dve dávky orieškov. Prípadne vyskúšajte kakaové strojčekové pečivo, do ktorého sa táto plnka tiež hodí. (Recept čoskoro)
0 komentárov k “Oriešky”Pridajte vlastný →