Tento recept mám mojej svokry, pretože je to najobľúbenejší koláč môjho manžela. Pôvodná verzia receptu neskutočne presladená, tak som ho upravila podľa seba. A manželovi chutí aj takto.
Ako na Pavluvovej jablkový koláč
Potrebujem:
- 100 g polohrubej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 10 g (1 pl) kakaa
- 50 g práškového cukru (30 g do cesta, 20 g k bielkom)
- 3 vajíčka
- 70 ml kokosového oleja
- 70 ml mlieka
Na plnku potrebujem:
- 450 g očistených jabĺk
- 1 väčší banán
- 1/2 menšej čl vaniky
Na polevu potrebujem:
- 100 g vysokopercentnej horkej čokolády
- 15 g Cery
Do jednej misy preosejem múku, kakao a primiešam kypriaci prášok. V druhej mise vyšľahám žĺtky s práškovým cukrom do peny, pridám olej, mlieko a pomaly primiešavam sypké suroviny. Vznikne trochu tuhšie cesto.
Menší plech (29×23 cm) vysteliem papierom na pečenie, rovnomerne uhladím cesto a pečiem pri 180 stupňoch 20 minút.
Jablká očistím, odkôstkujem a najemno nastrúham. Vyžmýkam z nich prebytočnú šťavu a popučím do nich banán. Vymiešam spolu s vanilkou.
Z bielkov a zvyšného cukru vyšľahám tuhý sneh.
Po 20 minútach vyberiem cesto z rúry. Najprv rovnomerne rozložím vrstvu jabĺk a navrch vrstvu snehu. Pečiem ďalších 20 minút.
Upečený koláč nechám úplne vychladiť. Čokoládu spolu s Cerou roztopím vo vodnom kúpeli a následne koláč polejem. Čokoládovu polevu nechám zatuhnúť (ideálne na noc).
TIPY:
- Ak máte v zásobe zavárané strúhané jablká, môžete ich použiť namiesto čerstvých. Na koláč vystačí jedna fľaštička veľkosti ako od horčice.
- Koláč sa pomerne zle reže. Tip odo mňa: Do pohára nalejte horúcu vodu. Namáčajte do nej nôž a tak režte. Po každom reze nôž poutierajte a opäť namáčajte do horúcej vody.
0 komentárov k “Pavluvovej jablkový koláč”Pridajte vlastný →