Pečené buchty

Pečené buchty boli tuším jediné jedlo, pri ktorom som si v školskej jedálni vyžiadala dupľu. U nás ich piekli veru mäkkučké, nešetrili práškovým cukrom, lahoda pre deti.

I keď môj muž ich nemá zrovna rád, nechal sa presvedčiť a pochutnal si aj on. O synovi ani nehovorím, ten ich zbožňuje.

Ako na pečené buchty

Na 15 buchiet potrebujem:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g polohrubej špaldovej múky
  • 3 dcl vlažného mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20g)
  • 1 pl cukru
  • 1 menšia čl soli
  • 1 vajíčko
  • 50 ml oleja
  • 40 g rozpusteného masla
  • trocha masla na vymastenie plechu a potretie buchiet

Na potretie potrebujem:

  • 1 vajíčko
  • alebo na buchty s posýpkou 1 vajíčko a 50 ml mlieka

Na posýpku potrebujem:

  • 25 g studeného masla 
  • 20 kokosového cukru
  • 50 g hrubej múky

Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám vajíčko, olej a maslo a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Nakysnuté cesto prehnetiem a na pomúčenej doske vyvaľkám približne na 0,5 cm hrúbku.

Cesto narežem na väčšie štvorce (odhadom 6×6 cm). Každý štvorec naplním 1 čl ľubovoľnej plnky (lekvár, orieškotela, tvarohová, maková, orechová plnka).

Vytvorím buchty, ktoré spojenou stranou nadol ukladám na maslom vymastený plech. Buchty ukladám vo vzialenosti 1 cm od seba. Každú potriem po bokoch rozpusteným maslom, plech prikryjem čistou utierkou a buchty nechám 15-20 minút nakysnúť.

Pred pečením potriem buchty rozšľahaným vajíčkom. Pečiem pri 180 stupňoch 30 minút do zlatista.

Ak robím buchty s posýpkou, potriem ich zmesou vajíčka a mlieka a následne posypem posýpkou.

TIPY:

  • Možno použiť len hladkú múku, cesto však môže byť lepivejšie, preto je potrebné múky o trochu viac.
  • Do cesta možno použiť len samotný olej (100 ml) alebo samotné maslo (80g).
  • Ak nepoužijem celú posýpku, zvyšnú zabalím do igelitového vrecka a odložím do mražničky.
  • Ak chcete robiť väčšiu dávku, napr. z 1 kg múky, pridajte do cesta iba 1 vajíčko.
Komentáre

0 komentárov k “Pečené buchtyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *