Minule som si opäť raz pripomenula, že po šúľancoch ostane kuchyňa ako po výbuchu, no tá chuť stojí zato. Môj muž ani nevedel, že nie sú zemiakové.
Oplatí sa vyskúšať aj gule plnené slivkovým lekvárom. A s makom je to neskutočná kombinácia
Samozrejme chutia aj so strúhankovou posýpkou, či posekanými mandľami a orechmi.
Ako na pšenové šúľance a plnené gule
Na 2 porcie potrebujem:
- 100 g pšena (4 pl)
- 100-110 g polohrubej špaldovej múky (4 kopcovité pl)
- slivkový lekvár
- mak
- maslo
Pšeno sparím vriacou vodou kvôli horkosti a varím 15-20 minút takmer do úplného rozvarenia. Zvyšnú vodu zlejem a nechám pšeno chladiť. Vychladené pšeno premiesim rukou, pridám polohrubú špaldovú múku a vymiesim cesto. Cesto je dosť lepivé, preto pracujem na pomúčenej doske.
Na šúľance rukou vyvaľkám jeden dlhý šúľanec, ktorý porežem na menšie kúsky.
Na gule urobím z cesta guľku, ktorú roztlačím na placku, naplním 1/2 čl lekváru a vytvarujem guľu.
Varím v mierne bublajúcej vode. Gule varím osobitne, tie sa vyplavia neskôr ako šúľance. Po vyplávaní navrch povarím ešte 2-3 minúty.
Maslo roztopím na panvici, pridám 1 menšiu pl cukru, miešam pokiaľ sa trochu skaramelizuje. Polejem šúľance a gule a posypem makom.
0 komentárov k “Pšenové šúľance”Pridajte vlastný →