Ako na dukátové buchtičky
Potrebujem:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 250 g polohrubej špaldovej múky
- 3 dcl vlažného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20g)
- 1 pl cukru
- 1 menšia čl soli
- 1 vajíčko
- 50 ml oleja
- 40 g rozpusteného masla
- trocha masla na vymastenie plechu a potretie buchtičiek
Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám vajíčko, olej a maslo a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Nakysnuté cesto prehnetiem na pomúčenej doske. Z cesta po častiach šúľam hrubšie šúľance (dlhé na šírku plechu), každý potriem olejom/maslom, aby sa nelepili. Šúľance popredeľujem na menšie kúsky, ideálne naolejovanou obracačkou a nechám ešte prikryté 20 minút nakysnúť. Pečiem pri 180 stupňoch 30-35 minút do zlatista. Po upečení vyklopím buchtičky z plechu a nechám chvíľu vychladnúť. Lepšie sa od seba oddeľujú ako za horúca.
Podávam s krémom zo zlatého klasu.
TIPY:
- Možno použiť len hladkú múku, cesto však môže byť lepivejšie, preto je potrebné múky o trochu viac.
- Do cesta možno použiť len samotný olej (100 ml) alebo samotné maslo (80g).
- Na potretie plechu a buchtičiek možno použiť len olej alebo len maslo alebo oboje (plech potriem maslo, buchtičky olejom).
- Ak chcete robiť väčšiu dávku, napr. z 1 kg múky, pridajte do cesta iba 1 vajíčko.
- Buchtičky, ktoré nespotrebujete, nechajte vychladnúť, zabaľte do igelitového vrecka a skladujte v mrazničke. Pri najbližšom použití ich stačí len napariť a budú ako čerstvo upečené.
0 komentárov k “Špaldové dukátové buchtičky”Pridajte vlastný →