Špaldové parené buchty

Klasika našich mám a babiek. Buchty na pare. Tentokrát v trochu inej podobe.

Ako na buchty

Na buchty potrebujem:

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 1/2 čl soli
  • 1 menšia čl cukru
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20g)
  • 3 dcl vlažného mlieka
  • 1 menšie vajíčko
  • 1 pl oleja

Na plnku potrebujem:

  • 3-4 jablká
  • cukor podľa potreby
  • maslo
  • škorica
  • pomleté orechy na posypanie
  • maslo
  • cukor

Na plnku jablká očistím, nastrúham nahrubo a vyžmýkam prebytočnú šťavu. Trochu masla rozohrejem, pridám nastrúhané jablká, škoricu a dusím do zmäknutia.

Múku preosejem do misy, v strede urobím jamku a po bokoch osolím. Do jamky pridám cukor, pomrvím droždie, zalejem časťou vlažného mlieka a nechám 10-15 minút nakysnúť. Prilejem zvyšné mlieko a počas miesenia pridám olej a vajíčko. Vypracujem hladké cesto.

Misu zakryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Musí zdvojnásobiť svoj objem. Nakysnuté cesto preložím na pomúčenú dosku, vyvaľkám na hrúbku 0,5 cm a narežem na štvorčeky. Na každý položím lyžičku pražených jabĺk, spojím konce a vytvarujem buchtu.

Buchty ukladám na dosku (spájanou časťou nadol), prikryjem utierkou a nechám chvíľu nakysnúť. Medzitým pripravím naparovací hrniec: teda veľký hrniec, do ktorého nalejem dostatočné množstvo vody; vrch hrnca prekryjem gázou (tenšou utierkou) a stužkou (gumou) ju previažem a upevním; hrniec zakryjem misou aby neunikala para. Keď voda vrie, ukladám buchty (teraz spájanou časťou nahor) na gázu v dostatočnom odstupe a parím 8 minút.

Maslo roztopím na panvici, pridám lyžičku cukru a trochu ho skaramelizujem. Buchty polejem maslom a posypem pomletými orechmi.

TIPY:

  • Zvyšné buchty, ktoré nespotrebujete hneď, nechajte vychladnúť a zamrazte. Pre ďalšie použitie ich naparte.
  • Ak robíte väčšiu dávku, napr. z 1 kg múky, použite len jedno vajíčko.
  • Čo sa týka naparovania:
  • vodu priveďte do varu, stiahnite na nižší stupeň a nechajte jemne bublať. Ak by voda vrela príliš silno, môže sa stať, že buchty zostanú ako keby premočené.
  • ak robíte väčšiu dávku buchiet a nemáte možnosť ich napariť vo väčšom množstve, nenechávajte ich už podkysnúť a hneď ich naparujte. Z dôvodu, aby buchty, ktoré dlhšie stoja, môžu prekysnúť a po naparení sú ako scvrknuté (čo je len vizuálna vada).

Komentáre

0 komentárov k “Špaldové parené buchtyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *