Snažím sa vyhýbať vyprážaným jedlám, no klasickým šiškám s džemom či penou sa len ťažko odoláva. Recept mám od mojej mamky, trochu som si ho však prispôsobila.
Ako na špaldové šišky
Na približne 16 kúskov potrebujem:
- 125 g hladkej špaldovej múky
- 125 g polohrubej špaldovej múky
- 150 ml vlažného mlieka
- 40 g masla
- 1/4 kocky droždia (10 g)
- 1/2 čl soli
- 2 čl cukru
- 1 žĺtok
Na ozdobu potrebujem:
Šišky plním buď džemom (už podľa obľuby) prípadne penou, na ktorú potrebujem:
- 1 bielok
- 2 menšie pl práškového cukru
- 2 – 3 čl džemu (riedšeho, ideálne jahodový)
Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám žĺtok a rozpustené maslo a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Vykysnuté cesto ešte premiesim rukami a na pomúčenej doske vyvaľkám na hrúbku približne 1 cm. Vykrajovačkou alebo pohárom (s priemerom 6 cm) vykrajujem šišky.
Vykrojené šišky ukladám na utierku a nechám ešte 15 – 20 minút nakysnúť.
Na hlbokej panvici rozohrejem olej. Oleja je potrebné veľké množstvo, šišky musia plávať. Na každej šiške vytvorím pomocou prstov väčšiu jamku (pozor nie dierku) a vložím opatrne do oleja jamkou smerom dole.
Šišky vyprážam z každej strany do zlatista. Vypražené preložím na tanier vystlaný kuchynskou utierkou (ktorá vsiakne mastnotu) a nechám trochu vychladiť.
Šišky naplním džemom alebo penou a posypem práškovým cukrom.
0 komentárov k “Špaldové šišky”Pridajte vlastný →