Špaldový knedlík

Tak ako som sa kysnutého cesta veľmi bála, tak ma teraz neskutočne baví,  experimentujem, testujem, vymýšľam…moja mamka sa nestačí čudovať, aká “gazdyňa” sa zo mňa stáva. Trochu si namýšľam, že som modernejšia, už len z toho dôvodu, že nemiesim ručne ale s robotom.
Každopádne, na tento knedlík som veruže pyšná. Je mäkkučký ako obláčik a muž si ani nevšimol, že je špaldový.

Ako na špaldový knedlík

Na 1 väčší knedlík potrebujem:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 1/4 (10 g) čerstvého droždia
  • 1,5 dcl mlieka
  • 1 menšia čl cukru
  • 1 väčšia čl oleja
  • 1/2 vajíčka
  • 1/2 čl soli

Múku preosejem do misy, osolím ju a v strede urobím jamku. Tam nalejem vlažnú vodu, cukor, pomrvím droždie a nechám ho nakysnúť (10 minút). Suroviny miesim (ručne či robotom), počas miesenia pridám olej a vajíčko a vypracujem hladké cesto. Misu zakryjem potravinárskou fóliou a utierkou a cesto nechám nakysnúť (musí zdvojnásobiť objem). Nakysnuté cesto preložím na pomúčenú dosku, poprekladám ho a vytvarujem knedlík.

Knedlík pred nakysnutím

Prikryjem ho utierkou a nechám ešte 20 minút nakysnúť.

Knedlík po nakysnutí

Medzitým pripravím “naparovač”. Do veľkého hrnca nalejem vodu (určite viac aby sa rýchlo neodparila), cez hrniec preložím utierku alebo gázu, upevním šnúrkou a pripravím misu, ktorá prekryje celý hrniec. Keď voda vrie, preložím knedlík na utierku, zakryjem misou a 20 minút nechám naparovať. Misu po celý čas neodkrývam. Po 20 minútach misu nadvihnem a knedlík popichám špáradlom. Preložím ho a nechám vychladnúť. 

Knedlík po naparení

TIPY:

  • Ak knedlík nespotrebujem hneď, potriem ho trochou oleja, aby neobschol.
  • Po vychladnutí je možné ho aj zamraziť vcelku. Pre ďalšie použitie opäť napariť.
  • Knedlík je stále mäkkučký a vláčny aj keď použijem mix hladkej špaldovej a polohrubej špaldovej múky.

Komentáre

0 komentárov k “Špaldový knedlíkPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *