Srnčí guláš v bochníku

Veru je veľkou výhodou mať poľovníka v rodine, lebo k srnčiemu mäsu sa človek len tak ľahko nedostane. A keď už áno, tak srnčí guláš v bochníku stojí zato.

Ako na srnčí guláš v bochníku

Na 3 porcie potrebujem:

  • 600 g srnčieho vykosteného stehna
  • 1 fľaštička leča
  • 1 veľký zemiak
  • 1 väčšia cibuľa
  • pór – asi 10 cm zo stonky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vňaťový zväzok
  • koreniny – červená paprika, drvená rasca, bazalka, majoránka, mleté čierne korenie, soľ
  • olej

Cibuľu pokrájam nadrobno a na oleji pomaly restujem v hlbokej panvici. Medzitým odblaním srnčie stehno a mäso porežem na kocky. Postupne pridávam k cibuli, ochutím 1 čl mletej červenej papriky a 1 čl drvenej rasce a spolu restujem. Keď sa mäso zatiahne, podlejem trochou vody, panvicu prikryjem pokrievkou a dusím asi hodinu. Priebežne podlievam vodou, ak je to potrebné.

K mäsu pridám lečo, na väčšie kusy nakrájaný zemiak, pretlačený cesnak a na krúžky nakrájaný pór. Opäť prikryjem a nechám dusiť.

Lečo a pór sa rozvaria, čím guláš zahustia. Zemiak tiež po nejakom čase zmäkne, postupne ho vareškou popučím.

Asi po ďalšej hodine ochutím guláš zvyšnými koreninami (okrem soli) a prihodím vňaťový zväzok na vyvarenie. Po celý čas hustotu regulujem prilievaním vody.

Srnčie mäso je potrebné dusiť pomerne dlho, kým zmäkne. Trvá to približne 3 hodiny. Na záver vyberiem vyvarený vňaťový zväzok a guláš osolím.

Ako na bochník:

Ak ste sa rozhodli upiecť si domáce bochníky, začnite s prípravou ešte pred varením guláša.

Bochníky som piekla podľa môjho receptu na jednoduchý chlieb. Pripravila som si cesto z 1 kg múky (ingrediencie v recepte som zdvojnásobila). Po vykysnutí som cesto rozdelila na 3 časti (po 600 g, 600 g a 400 g, menší bochník bol pre syna) a vytvarovala do okrúhla, podobne ako keď pripravujem buchty. Piekla som ich v okrúhlych formách. Odporúčam piecť všetky tri bochníky naraz, aby cesto pri dlhšom státi neprekyslo.

Po upečení som bochníky nechala chvíľu vychladiť. Nožom som vyrezala vrchnú časť ako keby „pokrievku“ a vnútro chleba som povyberala. Snažila som sa nechať dostatočne hrubú vrstvu v spodnej časti, aby chlieb nepresiakol, keď načerpám guláš.

Vľavo bochník zo 400 g cesta, vpravo zo 600 g cesta

TIPY:

  • Ak nemáte lečo, narežte do gulášu 1 väčšiu bielu papriku na tenké pásiky a 2 stredne veľké paradajky na kocky.
  • Guláš možno podávať aj bez bochníka, buď s knedlíkom alebo s chlebom.
  • Hustotu gulášu regulujem vodou, možno uvariť hustejší guláš alebo redší na štýl polievky.
  • Vnútro bochníka nevyhadzujte, je z neho vynikajúci chlebový knedlík.
Komentáre

0 komentárov k “Srnčí guláš v bochníkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *