Strúhaný jablkový koláč

Opäť jeden z mamkiných receptov, ktorý som si upravila na zdravšiu verziu.

Ako na strúhaný jablkový koláč

Potrebujem:

  • 500+20 g špaldovej múky (akokoľvek nakombinovať hladkú a polohrubú)
  • 250 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru (akýkoľvek uprednostňujete)
  • takmer 1 celé balenie kypriaceho prášku
  • 1 celé vajíčko
  • 2 žĺtky
  • 1 menšia čl vanilky 
  • trochu strúhanky
  • 1 kg jabĺk 
  • vanilka
  • škorica
  • cukor (nie je potrebný ak sú jablká sladké)

Do misy preosejem múku, narežem zmäknuté maslo, pridám cukor, vajíčko a žĺtky, kypriaci prášok a vanilku a vypracujem hladké cesto. Ak by príliš lepilo, pridám ešte trochu múky. Cesto rozdelím na dve polovice (na spodnú vrstvu nechám väčšiu polovicu, na vrchnú vrstvu o trochu menšiu polovicu). Cesto na vrchnú vrstvu vložím do igelitového vrecka a odložím do mrazničky. 
Okrúhlu formu s vlnkami vysteliem papierom a rukami roztlačím cesto na spodnú vrstvu. Cesto vytlačím aj po bokoch. Na cesto nasypem tenkú vrstvu strúhanky.

Jablká očistím, ošúpem a nahrubo nastrúham. Vyžmýkam z nich šťavu, vymiešam so škoricou a vanilkou. Ak sú jablká kyslasté, pridám aj trochu cukru (príp. iného sladidla). Jablkovú zmes rovnomerne navrstvím na cesto. 
Druhé cesto vyberiem z mrazničky a nahrubo strúham na jablká v rovnomernej vrstve. Pečiem pri 200 stupňoch do zlatista (približne 30 minút). 

Komentáre

0 komentárov k “Strúhaný jablkový koláčPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *