Dlho som sa bránila droždiu a kysnutému cestu. Pomaly ale isto objavujem jeho čaro, vyťahujem mamkine úžasné recepty a experimentujem.
Toto sú tzv. Tašolske rožky, odkiaľ pochádza názov netuším, ani ujo Google ho nepozná. Doma som vyžierala všetky plnené Margot, no keďže sa snažím variť a piecť zdravšie, tie moje som plnila domácim slivkovým lekvárom. Tipy na ďalšie plnky nájdete pod receptom.
Ako na tašoľske rožky
Potrebujem:
- 125 ml mlieka
- 60 g masla
- 1/3 droždia (pribl.15 g)
- 1 pl cukru
- 1 menšie vajíčko
- 1/2 čl vanilky
- 250 g hladkej špaldovej múky
Polovicu mlieka zohrejem takmer do varu a roztopím v ňom maslo. Nechám vychladnúť. Druhú polovicu mlieka ohrejem, aby bolo vlažné. Pridám cukor a pomrvím droždie. Nechám niekoľko minút nakysnúť.
K vychladenému mlieku s maslom primiešam kvasnice, vajíčko, vanilku a postupne pridávam múku. Vymiesim hladké cesto (cesto je potrebné miesiť dlhšie, hladká múka viac hrudkuje). Misu prikryjem fóliou a utierkou a cesto nechám nakysnúť (musí zdvojnásobiť svoj objem). Vykysnuté cesto presuniem na pomúčenú dosku a rozdelím na 2 polovice. Každú polovicu vyvaľkám na kruh a rozdelím na 8 trojuholníkov (spolu výjde 16). Každý kúsok plním plnkou a zrolujem do rožka (od širšej časti po užšiu). Rožky uložím na plech vystlaný papierom, prikryjem utierkou a nechám ešte 15-20 minút nakysnúť. Pred pečením potriem každý rožok žĺtkom a pečiem pri 180 stupňoch do zlatista (pribl. 15 minút).
TIPY:
- Okrem plnenia slivkovým lekvárom či nutelou, vyskúšajte aj ďalšie plnky:
Maková plnka I.:
3 pl pomletého maku zmiešam s 1 pl medu a trochou citrónovej kôry. Plnku natriem na závin a pokvapkám rozpusteným maslom.
Maková plnka II.:
3 pl pomletého maku zmiešam s 1 pl medu a trochou citrónovej kôry. Závin natriem slivkovým lekvárom a posypem makom.
Orechová plnka:
2 hrste orechov pomeliem a zmiešam s 1 pl medu. Z 1 bielka vyšľahám sneh a vymiešam s orechovou zmesou.
Skvelé rožteky. Zatiaľ najlepší recept na takéto pečivo, aký som kedy skúsila.
Ďakujem krásne. Veľmi sa teším že chutia.