Veľkonočná cvikla

U nás v rodine patrí cvikla k Veľkej noci tak ako hrudka či varená šunka. Robievame ju každý rok už tradičným spôsobom ako ju robievali naši starí a prastarí rodičia. V mnohých receptoch nájdete, že sa do cvikly pridáva cukor. My odjakživa pridávame cukrovú repu.

V dnešnej dobe si vieme suroviny zakúpiť aj pred Veľkou nocou. No ak pestujete cviklu či cukrovú repu doma a nemáte možnosť ich uskladniť do Veľkej noci, predpripravte si cviklu počas jesene a na Veľkú noc už len dochutíte.

Ako na veľkonočnú cviklu

Potrebujem:

Platí pomer 3:1 / cvikla : cukrová repa

  • 2700 g cvikly
  • 900 g cukrovej repy

Cviklu a cukrovú repu varím v šupke, avšak osobitne. Záleží od veľkosti, no cukrovú repu varím približne 1 hodinu. Cviklu zvyknem variť približne 2 hodiny. Varím v odkrytom hrnci a priebežne dolievam vodu.

Po uvarení zlejem vodu a cviklu / cukrovú repu nechám úplne vychladiť. Následne ich ošúpem a nastrúham na strúhadle ako zemiaky na halušky.

Nastrúhanú cviklu a cukrovú repu poriadne spolu premiešam a naložím do fľaštičiek na zaváranie.

Následne sterilizujem pri 80 stupňoch 20 minút. Fľaštičky vyberiem a nechám úplne vychladiť. Pred Veľkou nocou takto pripravenú cviklu už len dochutím nastrúhaným chrenom a octom podľa vlastnej chuti.

TIPY:

  • Ak obľubujete sladšiu veľkonočnú cviklu, pripravte pomer 2:1 / cvikla : cukrová repa.
Komentáre

0 komentárov k “Veľkonočná cviklaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *