Hrudka, syrec, syrek….akýkoľvek názov používate, bez tejto pochúťky je u nás Veľká noc nepredstaviteľná.
Ako na veľkonočnú hrudku
Potrebujem:
- 1 l plnotučného mlieka
- 10 vajíčok
- 1 menšia čl soli
- 1 žĺtok na potretie
Mlieko vylejem do mliekovaru (s objemom aspoň 2 l) a nechám zohrievať. Medzitým v miske vyšľahám vajíčka spolu so soľou. Zmes prilejem k mlieku a po celý čas miešam. Najprv na vyššom stupni, neskôr na nižšom, aby sa zmes nepripálila.
Miešam pokiaľ sa vajíčka zhrudkujú a vytvorí sa ako keby praženica. Zmes prelejem cez gázu alebo tenšiu utierku a nechám chvíľu odkvapkať.
Gázu stisnem, prebytočnú vodu ešte vyžmýkam a napevno zaviažem. Hrudku zavesím a nechám vychladiť a odkvapkať.
Hrudku vyberiem z gázy, zarovnám nerovnomernú časť, vrch potriem žĺtkom a nechám pri 100 stupňoch zapiecť 10-15 minút.
TIPY:
- Z 10 vajíčok výjde menšia hrudka. Ak chcete väčšiu, stále platí 1 dcl mlieka na 1 vajíčko.
- Ak máte zvyšné použité vajíčko, použite ho namiesto žĺtka na potretie.
Pozrite si videorecept ako jednoducho pripraviť hrudku:
0 komentárov k “Veľkonočná hrudka”Pridajte vlastný →