V Nemecku siaha história vianočnej štóly až do stredoveku. Samozrejme do dnešnej podoby sa dopracovala postupom času. Mňa ako „nemčinárku“ tento recept veľmi lákal, no zdal sa mi stále veľmi komplikovaný. Na prvý pohľad to tak aj vyzerá, ale naozaj nie je. Je jedine časovo náročnejší, no stále vravím, že pomedzi kysnutie cesta sa toho dá veľa stihnúť.
Určite neváhajte a vyskúšajte.
Ako na vianočnú štólu
Potrebujem:
- 50 g hrozienok
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry (alebo citrónovej alebo mix)
- 1 dcl pomarančového džúsu
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 125 ml mlieka
- 1/4 kocky droždia (10 g)
- 1 pl cukru
- 1 čl soli
- 125 g masla
- 50 g mletých mandlí
- 50 g masla na potretie
- práškový cukor na posypanie
Ako prvé namočím hrozienka a kandizovanú kôru do džúsu. Ideálne na noc, no minimálne na 3 – 4 hodiny.
Maslo rozpustím a nechám chladiť, do cesta nesmie ísť horúce. Múku preosejem, v strede urobím jamku a po bokoch osolím. Do jamky pridám cukor a pomrvím droždie. Zalejem vlažným mliekom a nechám 10 – 15 minút droždie nakvasiť.
Pridám rozpustené maslo, mleté mandle a vymiesim hladké cesto. Cesto prikryjem utierkou a nechám nakysnúť. Cesto je ťažšie kvôli maslu, preto nenakysne ako napríklad chlebové cesto. Určite ho nechám minimálne hodinu. Nakysnuté cesto vyberiem na pomúčenú dosku, trochu premiesim a roztlačím ho na placku. Do stredu nasypem scedené hrozienka a kandizovanú kôru a zapracujem do cesta. Cesto opäť prikryjem a nechám zas nakysnúť.
Z nakysnutého cesta vypracujem obdĺžnik a vyvaľkám cesto na štólu. Na internete nájdete množstvo videopostupov. Jeden taký rýchly som vám natočila aj ja.
Takto pripravenú štólu preložím na formu vystlanú papierom. Ak vystrčajú hrozienka či kúsky kandizovanej kôry, pozatláčam ich do cesta. Štólu prikryjem utierkou a nechám ešte aspoň 20 minút nakysnúť.
Rúru rozohrejem na 180 stupňov a štólu pečiem približne 40 minút do hneda.
Ešte horúcu štólu potriem rozpusteným maslom a posypem nahrubo práškovým cukrom. Maslom sa má potierať až dovtedy, pokiaľ sa prestane vsiakať do cesta. Štóla by sa pôvodne mala vyváľať v práškovom cukre.
Vychladenú ju zabalíme do potravinárskej fólie. Takto zabalená by mala vydržať na tmavom a chladnejšom mieste aj niekoľko týždňov. U nás zmizla za dva dni 🙂
TIPY:
- Cukor a mlieko použite aké používate bežne.
- V originálnom recepte sa hrozienka a kandizovaná kôra máčajú v rume, no keďže pečiem aj pre syna, zvolila som pomarančový džús.
- Mandle možno použiť aj posekané. V takom prípade ich zapracujte do cesta až s hrozienkami.
- Formu na pečenie je lepšie použiť užšiu, pri pečení sa štóla roztiahne aj do strán a potom je placatejšia. Čo na chuti samozrejme neuberie.
- Ak sa vám nechce komplikovane vaľkať cesto na tvar štóly, cesto vyvaľkajte, preložte napoly a v strede vytvorte chrbátik.
- Pred podávaním posypte štólu ešte načerstvo práškovým cukrom.
- Ak obľubujete hrozienka, kľudne použite aj 100 g.
0 komentárov k “Vianočná štóla”Pridajte vlastný →