U nás patrí jablkový kompót k najobľúbenejším. Preto sa snažím urobiť dostatočné zásoby aspoň na jednu sezónu. Na kompót použijem jablká, ktoré sú tvrdšie s pevnou dužinou. Tzv. „padanky“ používam skôr na zavárané strúhané jablká.
Ako na zaváraný jablkový kompót
Potrebujem:
- jablká
- citrón
- voda a cukor na nálev
Najprv si pripravím nálev na kompót. Používam pomer 2 : 1 / voda : cukor (1 liter vody : 500 g cukru). Vodu zahrievam v hrnci, pridám cukor a miešam, pokiaľ sa cukor rozpustí. Keď začne nálev vrieť, nechám ho 5 minút jemne bublať.
Umyté jablká ošúpem, odstránim jadro a narežem na mesiačiky o hrúbke 0,5 – 1 cm. Predtým než jablká naložím do fľaštičiek, dávam ich do misy so studenou vodou, aby som predišla zhnednutiu.
Citrón poriadne umyjem a narežem na tenké plátky. Nachystám si umyté fľaštičky (ja používam veľké ako od horčice s objemom 370 ml) a do každej položím na dno plátok citróna. Postupne ukladám narezané jablká takmer až po vrch fľaštičky. Zelejem nálevom a poriadne uzavriem viečkom.
Sterilizujem pri teplote 85 stupňov 20 minút. Ešte horúce fľaštičky vyberiem na plech na pečenie, pozakrývam utierkami a nechám úplne vychladiť.
TIPY:
- Zvyknem naraz načistiť len toľko jabĺk, koľko mi vojde fľaštičiek naraz do hrnca na sterilizovanie. V mojom prípade je to 6 fľaštičiek s objemom 370 ml. Zatiaľ čo sa sterilizuje jedna dávka, chystám ďalšiu.
0 komentárov k “Zaváraný jablkový kompót”Pridajte vlastný →