Zeleninový boršč

Ako na zeleninový boršč

Na 2 l polievky potrebujem:

  • 500 g bielej kapusty (1/2 menšej hlávky)
  • 150 g mrkvy (3 stredne veľké mrkvy)
  • 30 g petržlenu (2 menšie petržleny)
  • 100 g zeleru
  • 1 stredne veľkú uvarenú cviklu
  • 3-4 paradajky
  • 1/2 menšej cibule
  • olej/maslo
  • koreniny – drvená rasca, Nesoldík, bobkový list, nové korenie, čierne korenie
  • biely jogurt
  • petržlenová vňať

Nahrubo nastrúham kapustu, mrkvu, petržlen a najemno zeler. Paradajky ošúpem a nakrájam na kocky.
Cibuľu orestujem na troche oleja a masla, postupne pridávam zeleninu (okrem cvikly), ochutím drvenou rascou a Nesoldíkom a restujem pokiaľ zelenina trochu zmäkne. Podlejem vodou, pridám bobkový list a 3-4 guličky nového korenia, 3-4 guličky čierneho korenia a varím do zmäknutia kapusty (tej to trvá najdlhšie).

Uvarenú cviklu nastrúham nahrubo a pridám 10 minút pred koncom varenia.

Podávam s petržlenovou vňaťou a lyžičkou bieleho jogurtu.

TIPY:

  • Cviklu varím 2 – 2,5 hodiny v odkrytom hrnci stále vo väčšom množstve. Čo nespotrebujem, ošúpem a odložím v igelitovom vrecku do mrazničky.
  • Ak nemáte strúhadlo na kapustu, narežte ju na pásiky.
  • Petržlen sa pomerne ťažko strúha, narežte ho hoc aj na kolieska.
  • Namiesto čerstvých paradajok možno použiť aj paradajkovú passatu, približne 2 dcl. Nalejte ju po restovaní zeleniny, ešte pred doliatím vody.

Komentáre

0 komentárov k “Zeleninový borščPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *