Zemiakové cesto možno využiť na šúľance, plnené taštičky na sladko či na slano.
Ako na zemiakové cesto
Potrebujem:
- 500 g očistených zemiakov
- 120 g polohrubej špaldovej múky
- 1 menšie vajíčko
- štipka soli
Očistené zemiaky porežem na menšie kúsky a uvarím do mäkka. Vodu zlejem, zemiaky popučím ako na kašu a nechám úplne vychladiť.
Zo zemiakov, vajíčka, múky a soli vymiesim hladké cesto. S cestom pracujem na pomúčnej doske. Je potrebné s ním pracovať pomerne rýchlo, pretože cesto časom vodnateje. Vtedy je potrebné viac múčiť a môže sa stať, že šúľance či taštičky budú tvrdšie.
TIPY:
- Množstvo múky je orientačné. Záleží od vodnatosti zemiakov, veľkosti vajíčka a pod.
- Možno použiť aj pšeničnú polohrubú múku.
- Ak robíte z väčšieho množstva zemiakov ako je v recepte, jedno vajíčko úplne stačí.
Komentáre
0 komentárov k “Zemiakové cesto”Pridajte vlastný →