Zemiakový chlieb

Úžasne mäkkučký a vláčny chlieb, ktorý si zamilujete. A mäkký zostane naozaj aj niekoľko dní, samozrejme, keď vám niečo z neho ostane.

Ako na zemiakový chlieb

Potrebujem:

  • 200 g zemiakov v šupke
  • 500 g hladkej múky T650
  • 1,5 čl soli
  • 3 dcl vlažnej vody
  • 1 menšia čl cukru
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20g)
  • 1/2 čl drvenej rasce
  • 1/2 čl celej rasce
  • 1 pl octu

Zemiaky v šupke si vopred uvarím a nechám úplne vychladiť. Vychladené ošúpem a najemno nastrúham.

Múku preosejem, v strede urobím jamku a po bokoch ju posolím. Do jamky pridám cukor, pomrvím droždie a nalejem polovicu vlažnej vody. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. 

Pridám zvyšné suroviny a vymiesim hladké cesto.

Misu s cestom prikryjem utierkou a nechám kysnúť (musí zdvojnásobiť objem). Nakysnuté cesto vyberiem na pomúčenú dosku a vytvarujem bochník. Vložím ho do formy vystlanej papierom na pečenie a nechám ešte 20-30 minút prikrytý nakysnúť. 

Nakysnutý bochník potriem slanou vodou (50 ml vody a 1 menšia čl soli) a vrch nadrežem ostrým nožom či žiletkou. Pečiem pri 230 stupňoch 30 minút. Po 30 minútach znížim teplotu na 170 stupňov. Chlieb potriem slanou vodou a vložím do rúry. Pečiem ďalších 30 minút (po 10 minútach potriem čistou vodou a po ďalších 10 minútach ešte raz). 

Hotový chlieb vyberiem z formy a nechám vychladiť na mriežke. 

TIPY:

  • Ak nemáte hladkú múku T650, nahraďte ju hladkou 00 extra špeciál. Rovnako chutný chlieb je aj z hladkej špaldovej múky.
  • Pečenie pri 230 stupňoch môžete skrátiť o pár minút, ak by sa vám zdalo, že chlieb príliš zhnedol.
  • Pre veľký chlieb zdvojnásobte množstvo surovín, postup ostáva rovnaký.
Komentáre

0 komentárov k “Zemiakový chliebPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *