Úžasne mäkkučký a vláčny chlieb, ktorý si zamilujete. A mäkký zostane naozaj aj niekoľko dní, samozrejme, keď vám niečo z neho ostane.
Ako na zemiakový chlieb
Potrebujem:
- 200 g zemiakov v šupke
- 500 g hladkej múky T650
- 1,5 čl soli
- 3 dcl vlažnej vody
- 1 menšia čl cukru
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20g)
- 1/2 čl drvenej rasce
- 1/2 čl celej rasce
- 1 pl octu
Zemiaky v šupke si vopred uvarím a nechám úplne vychladiť. Vychladené ošúpem a najemno nastrúham.
Múku preosejem, v strede urobím jamku a po bokoch ju posolím. Do jamky pridám cukor, pomrvím droždie a nalejem polovicu vlažnej vody. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť.
Pridám zvyšné suroviny a vymiesim hladké cesto.
Misu s cestom prikryjem utierkou a nechám kysnúť (musí zdvojnásobiť objem). Nakysnuté cesto vyberiem na pomúčenú dosku a vytvarujem bochník. Vložím ho do formy vystlanej papierom na pečenie a nechám ešte 20-30 minút prikrytý nakysnúť.
Nakysnutý bochník potriem slanou vodou (50 ml vody a 1 menšia čl soli) a vrch nadrežem ostrým nožom či žiletkou. Pečiem pri 230 stupňoch 30 minút. Po 30 minútach znížim teplotu na 170 stupňov. Chlieb potriem slanou vodou a vložím do rúry. Pečiem ďalších 30 minút (po 10 minútach potriem čistou vodou a po ďalších 10 minútach ešte raz).
Hotový chlieb vyberiem z formy a nechám vychladiť na mriežke.
TIPY:
- Ak nemáte hladkú múku T650, nahraďte ju hladkou 00 extra špeciál. Rovnako chutný chlieb je aj z hladkej špaldovej múky.
- Pečenie pri 230 stupňoch môžete skrátiť o pár minút, ak by sa vám zdalo, že chlieb príliš zhnedol.
- Pre veľký chlieb zdvojnásobte množstvo surovín, postup ostáva rovnaký.
0 komentárov k “Zemiakový chlieb”Pridajte vlastný →